Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA POGODOVANJE PRI ZAPOŠLJAVANJU

Bivši ravnatelj Kopačkog rita dobio godinu i pol, devet mjeseci bezuvjetno
Objavljeno 24. siječnja, 2023.

Tomislav Boganović, bivši ravnatelj Parka prirode Kopački rit, i Anđelko Matrinčević, nadzonik Parka, osuđeni su zbog pogodovanja pri zapošljavanju. Marno Milotić, v. d. ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni, u istom postupku, oslobođen je zajedno s Bogdanovićem krivnje da su pogodovali pri zapošljavanju nećaka bivšeg ravnatelja Parka prirode Kopački rit. Nitko od okrivljenih nije bio na izricanju presude.



Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku, na čelu sa sutkinjom Zdenkom Leko, nepravomoćno je proglasilo Bogdanovića krivim zbog zlouporabe položaja i ovlasti na godinu i šest mjeseci zatvora, devet mjeseci bezuvjetno, a ostalo se neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Martinčević je osuđen zbog poticanja Bogdanovića na zlouporabu položaja i ovlasti na sedam mjeseci zatvora, no kazna je zamijenjena uvjetom, u zatvor neće ići ako u godinu dana ne počini novo kazneno djelo. Proglašeni su krivima po optužnici kojom se Bogdanovića tereti da je, od siječnja do ožujka 2019., u Kopačevu, prije pisanog testiranja omogućio Anđelku Martinčeviću, na njegovo traženje, uvid u primjerak testova da bi mu omogućio najbolji rezultat u testiranju i zapošljavanje. Potom je njegov pisani test ocijenio najvišom ocjenom, a onda i potpisao odluku Povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je Martinčević ostvario najbolji rezultat. Nakon što je navedenu odluku prihvatilo Upravno vijeće, Bogdanović je s njim sklopio ugovor o radu.

Po drugoj točki optužnice Tomislav Bogdanović oslobođen je krivnje da je, od ožujka do početka svibnja 2019., u Kopačevu i Fažani, koristeći okolnost da ima dobre poslovne i osobne odnose s ravnateljem javne ustanove Nacionalni park Brijuni, od njega zatražio da bez provođenja javnog natječaja zaposli njegova nećaka Denija Silajdžiju na mjestu pomoćnog kuhara, što je Marno Milotić i učinio, te ga zaposlio bez prethodnog provođenja javnog natječaja.

Na izricanju presude nije se pojavio nitko od okrivljenih, kao ni njihovi odvjetnici i predstavnik Uskoka. Iz jednog odvjetničkog ureda došla su samo dva vježbenika.

Dražen Srb, odvjetnik Tomislava Bogdanovića, najavio je žalbu na presudu. "Čekat ćemo da vidimo obrazloženje presude i svakako ćemo uložiti žalbu Visokom kaznenom sudu", rekao je osječki odvjetnik. Što se tiče Bogdanovića i Martinčevića, moraju solidarno isplatiti za putne troškove svjedoka i troškove sudskog postupka. U odnosu prema oslobađajućem dijelu presude za Bogdanovića i Milotića, troškovi padaju na teret proračuna.

Suđenje u ovom predmetu započelo je sredinom lipnja prošle godine. Iako su Bodganović i Milotić na sudu izjavili kako se ne osjećaju krivima, Martinčević je priznao krivnju i iznio obranu navodeći kako je poznavao Bogdanovića kroz stručne radionice za zaštitu prirode, gdje je i saznao da će se otvoriti mjesto čuvara treće vrste u Kopačkom ritu. Kako je bio nezaposlen i razvojačeni je dragovoljac Domovinskog rata, pitao je Bogdanovića može li dobiti priliku za posao.

- Natječaj je raspisan i ja sam dobio primjerke testova. Smatram da sam, bez obzira na sve, bio najbolji kandidat jer cijeli život radim u prirodi i za prirodu, a imao sam i položene ispite koji su mi nužni u toj službi, kao što je upravljanje čamcem i ispit za ribočuvara - naveo je Martinčević i dodao kako je polagao jedan usmeni i dva pismena ispita. Za test iz engleskog jezika nije se sjećao je li bio sličan ili gotovo jednak. Na upit sutkinje Zdenke Leko jesu li testovi iz engleskog bili već ispunjeni, odgovorio je da su bili zaokruženi. Iskazujući žaljenje, Martinčević je dodao kako je cijeli život volontirao, u udrugama i u humanitarne svrhe, radio 21 godinu kod privatnika za 2800 kuna i u međuvremenu i obolio. Rekao je i kako mu minimalac nije bio dovoljan da prehrani obitelj te da mu je to bio jedini način da uđe u takav sustav, “što je sramota, ne samo moja nego i kompletnog sustava. Pružila mi se prilika i učinio sam to što jesam, zbog čega mi je izuzetno žao. No mislim da sam u ove tri godine pokazao da svoj posao radim dobro i da sam ga i zaslužio na testiranju”, rekao je tada Martinčević.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike