Sport
AUSTRALIAN OPEN

Protiv Sabalenke je uvijek bilo teško, tako će biti i sada
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Osječka je tenisačica drugi put u karijeri u četvrtfinalu Grand Slama

Donna Vekić je u četvtfinalu Australian Opena. Sjajna osječka tenisačica drugi je put među osam najboljih na Grand Slamu, tamo je bila i 2019. godine na US Openu. Ono što je tada napravila u New Yorku, ove je godine ponovila i u Melbourne Parku, nadamo se da će u Australiji otići i dalje...



Osječanka se većim dijelom prošle sezone mučila, ozljeda i operacija koljena je ostavila traga i dugo je tražila pravu formu. Onda je došao listopad i jak turnir u San Diegu gdje je "poludjela". Igrala je najbolji tenis u životu i pokazala da može jako, jako puno. Rušila je redom ugledne suparnice i favoritkinje te projurila u finale gdje je dobro namučila i prvu tenisačicu svijeta, ali protiv Ige Swiatek, ipak, nije mogla do naslova. No bilo je to supervažno finale, za povratak samopouzdanja, a bila je važna i igra. Ona je bila odlična, a odlična je i na prvom Grand Slamu u 2023. godini. Donna je četvrtfinale izborila nakon pobjede nad mladom Čehinjom Lindom Fruhvirtovu sa 6:2, 1:6, 6:3 nakon dva sata i sedam minuta igre. Osječanka je odigrala savršeni prvi set, poentirajući iz svih pozicija, ali nakon lakih 6:2 je jednostavno stala. Krenule su neprisiljene pogreške i loša igra, prije odlučujućeg seta Vekić je uzela dobrodošlu stanku. Otišla je u svlačionicu, uzela si gotovo deset minuta predaha, razbistrila glavu i to se pokazalo kao pun pogodak. Dobila je odlučujući set i izborila četvrtfinale gdje je čeka stara poznanica, peta nositeljica Australian Opena, Bjeloruskinja Arina Sabalenka, koja je u 4. kolu izbacila olimpijsku pobjednicu Belindu Benčič (7:5, 6:2).

- Svaki dosadašnji meč protiv Arine Sabalenke bio je težak. Ništa drukčije ne očekujem ni sada - kazala je Donna, koja se osvrnula na pobjedu nad novom teniskom nadom iz Češke.

- Bilo mi je jasno da protiv Fruhvirtove moram pokazati svoj najbolji tenis. I znala sam da moram stalno držati kontakt s njom čak i u onim trenucima kada mi ne ide sve od ruke na terenu. Borila sam se do kraja, vjerovala do kraja i uglavnom napravila sve ono što sam i zamislila prije meča - poručila je Donna.

Sad je čeka Sabalenka, koja u Melbourneu igra u sjajnoj formi. Do četvrtfinala nije izgubili set, a samo joj je Belinda Benčić u osmini finala uhvatila više od četiri gema po setu. No, Donna gradi optimizam na dobrom iskustvu s Bjeloruskinjom. Do sada su igrale šest puta jedna protiv druge, Osječanka je dobila pet od tih šest dvoboja.

- Imam veliku prednost u međusobnim mečevima, ali baš svaki dvoboj protiv nje je bio težak. Ništa drugo ne očekujem ni ovaj put. Recep za sljedeći susret? Ne smijem previše razmišljati o tome da je ovo četvrtfinale Grand Slam turnira i da mogu dogurati do polufinala. Jasno, bit će to veliki meč za obje, ali samo se moram držati svog plana i svog tenisa, dodala je dobro raspoložena Donna. Osmijeh joj ne silazi s lica, nadamo se da će nakon sljedećeg meča biti još i širi.

Ivana Liović
Među navijačima Kustić, Dalić, Krpan, Pletikosa...
Ni u meču protiv Fruhvirtove Donni Vekić nije izostala pomoć gledatelja. Na tribinama Margaret Court Arene među Donninim navijačima bila je i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem i izbornikom Vatrenih Zlatkom Dalićem. Osim njih Donnu su bodrili i član Izvršnog odbora i predsjednik Komisije za dijasporu, Ante Kulušić, tehnički direktor A i U-21 reprezentacije, Stipe Pletikosa te glavni instruktor Petar Krpan. Poslije meča predsjednik HNS-a Kustić uručio je Osječanki dres hrvatske reprezentacije s potpisima Vatrenih i zaželio joj puno sreće uoči četvrtfinalnog meča u srijedu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike