Osijek
JEDAN KRUG PO GRADU S BEATOM PEPIĆ BANOVIĆ

Vaučerom do vozačke dozvole: Budući da studiram fizioterapiju u Vukovaru, to što sama vozim štedi mi vrijeme za učenje
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Grad i ove godine planira nagraditi izvrsne maturante vaučerom za vozački ispit

Kako bi poticao izvrsnost među učenicima srednjih škola, Grad Osijek prošloga je lipnja nagradio 50 najboljih maturanata plaćenim vozačkim ispitom. Gradonačelnik Ivan Radić uručio im je vaučer u vrijednosti od sedam i pol tisuća kuna, koji su mogli iskoristiti u osječkoj autoškoli po vlastitu izboru.Jedna od onih koja je tom prigodom zaslužila vaučer, sve četiri godine u I. gimnaziji završila je s odličnim, bila je i Beata Pepić Banović (pozdravlja razrednicu Danielu Dorčak, nap.a.), koja je prošlog mjeseca položila vozački ispit.

Položila iz prve


Nama je bilo drago provozati se s njom jedan krug po našem gradu. No prije toga, upoznavanje uz šalicu kave.

Beata je studentica fizioterapije na vukovarskom Veleučilištu, za što ima dobar razlog.

- Bavila sam se sportom, trenirala sam rukomet, nažalost, prekinula sam zbog ozljede koje su za posljedicu imale dvije operacije koljena. Kako sam prolazila kroz rehabilitaciju, svidjelo mi se uloga fizioterapeuta, pa sam se odlučila i sama krenuti tim putem - kaže uvodno.

Studirati u Vukovaru lakše je kada imaš automobil, to ti štedi vrijeme za učenje, pa je vaučer itekako dobrodošao.

- To je pomoglo kućnom budžetu, vozački ispit nikada nije bio jeftin - ne skriva Beata. Puna je hvala i za Autoškolu Legos, u kojoj su se naposljetku potrudili da iznos vaučera pokrije i ispit prve pomoći, ispit iz propisa te glavni ispit iz vožnje.

Prisjeća se i svojih prvih vožnji uz instruktura, pa kaže: "U drugoj je bilo kao da se vozi u petoj". U početku. Poslije je, očekivano, bilo lakše. Položila je iz prve, sredinom prosinca.

Dakle, vozi mjesec dana. I kako je? Sjeća se prve samostalne vožnje - išla je do trgovine.

- Bio je to dobar osjećaj, osjećaj samostalnosti i ponosa, jer voziš auto, položio si vozački, što nije mala stvar. Nisam bila uplašena, bila sam sigurna u sebe jer su nam instruktori, svojom smirenošću prema nama kandidatima, upravo to usadili - kaže naša sugovornica.

Naš razgovor nastavljamo u automobilu, sjeli smo u WW Polo (1.6 tdi 2012. godište), kaže taman joj je, ni veliki ni mali. Razgovaramo i fotografiramo, ali pazimo da ne odvučenom mladoj vozači pozornost s ceste.

- U gradu mi je lakše voziti, ima više znakova, pa su ti jasna pravila. Na putu do Vukovara nema ih toliko, pa mi se čini da je neorganizanije. Vožnja po Vukovaru? Uh, jako je mnogo jednosmjernih ulica - odgovara uz osmijeh.

Pitamo ju zamjećuje li ponašanje drugih vozača, smeta li je što?

Poticaj izvrsnima


- Primjećujem kako imamo onih koji znaju uletjeti u kružni tok, ili pak ne daju znak da izlaze iz njega, to je ono što mi se ne sviđa. No sviđa mi se nepisano pravilo kada si na brzoj cesti, pa se makneš na lijevi trak kako bi se druga vozila mogla priključiti, volim tu vrste pozitivne komunikacije među vozačima. Ranije, dok sam se znala voziti s tatom, pa bi se dogodila neka neočekivana situacija, uvijek mi je objasnio kako trebam postupiti, i sada vidim da mi je to od velike pomoći - kaže Beata.

Završavam krug na parkiralištu ispred Posjetiteljskog centra kako bismo napravili novi set fotografija, ali i provjerili poznavanje onog što je ispod haube.

- Znam gdje je motor, gdje je ono za provjeru ulja i dolijevanje vode za brisače. Nisam sigurna bih li znala promijeniti probušenu gumu, ali zato sama tenkiram - kaže Beata.

Nastavljamo vožnju natrag prema centru, pa provociramo - je li svjesno napravila pokoji prometni prekršaj. Priznaje da je možda koji put vozila brže od ograničenja, ali tek neznatno brže. I za sada ju prometni policajci nisu zaustavljali.

I doista, vožnja s Beatom bila je ugodna, pokazala se kao siguran vozač bez potrebe da nam se dokazuje. Vozila je odmjereno, ogledala se preko ramena kada se uključivala u promet, propuštala pješake. I nije joj se nijednom ugasio motor na semaforu...

Za rastanku moli da naglasimo sljedeće:

- Zahvaljujem ovim putem Gradu i gradonačelniku Radiću što su nam ovo omogućili. Ovime se pokazalo kako se naš trud još dodatno isplatio na neočekivan i dobar način - domahuje nam Beata kroz otvoreni prozor i odlazi...

I da, Grad Osijek i ove godine planira ponovno nagraditi izvrsne maturante vaučerom za vozački. Stoga, maturantice i maturanti, tko još nije, neka se uozbilji i zasluži odlične ocjene, jer bez toga niste u konkurenciji...

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike