Osijek
TRIBINA NA FFOS-U

Stanje visokog
obrazovanja u Hrvatskoj
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Na osječkom je Filozofskom fakultetu, u sklopu programa 11. ciklusa Otvorenog četvrtka, nedavno održana dobro posjećena tribina posvećena još jednoj važnoj temi. Naime sudionici tribine - Zvonimir Glavaš (Filozofski fakultet u Zagrebu), Dora Kršul (Telegram), Boško Pešić (Filozofski fakultet u Osijeku) te Tvrtko Smital (Institut Ruđer Bošković) - gotovo dva i pol sata raspravljali su o stanju visokog obrazovanja u Hrvatskoj, javlja dr. sc. Luka Pejić s FFOS-a.

Nakon što je događanje otvorio moderator Zvonimir Glavaš, novinarka Dora Kršul istaknula je kako je hrvatska akademska zajednica postala mjesto nulte tolerancije na raspravu i kritiku te da se autonomija sveučilišta nerijetko manifestira kroz uskraćivanje važnih informacija medijima.

Uključivši se u raspravu, filozof Boško Pešić naglasio je da filozofija najmanje stoljeće upozorava na krizu u sustavu visokog obrazovanja. Na tom tragu kao goruće suvremene probleme naveo je nepotizam i korupciju, kao i činjenicu da su hrvatska sveučilišta kvalitativno nevidljiva.

Biolog i sindikalist Tvrtko Smital složio se da kriza u sustavu doista postoji, dodavši kako politika u Hrvatskoj ne vjeruje da je obrazovanje ključ razvoja. No, unatoč niskim ulaganjima u sustav, smatra, znanstvena je produkcija u Hrvatskoj iznadprosječna te u sustavu i dalje ima izvrsnih ljudi.

Moderator je pozornost okupljenih skrenuo i na pitanje položaja humanističkih znanosti, pri čemu je Pešić izjavio da su humanističke znanosti postale teret same po sebi. Smital je dodao da je u Njemačkoj nestala petina mjesta u društveno-humanističkim znanostima. Tvrdi da se društveno-humanističke znanosti nalaze u problematičnom položaju u cijelom svijetu. Osim toga smatra da bi u njima trebalo postaviti ambicioznije kriterije napredovanja, što neki ljudi tvrdoglavo odbijaju.

Glavaš je sugovornike pitao i jesu li studenti žrtve ili su djelomično odgovorni za aktualnu krizu u visokom obrazovanju. Kršul je rekla da studenti ponekad nisu ni svjesni da su žrtve te im općenito nedostaje bunta. Smital je naglasio kako na studentima nije ključna odgovornost za stanje u sustavu. Ipak, poražavajućim smatra izrazito nisku izlaznost studenata na izbore za studentske predstavnike. I.A.
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike