Regija
OPĆINA TORDINCI ULAŽE KAKO BI BILA ŠTO UGODNIJA ZA ŽIVOT

Pomogli pri kupnji nekretnine i tako pridobili 13 mladih obitelji
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
TORDNICI



Općina Tordinci nastoji poticajima, sufinanciranjem i uređenjem infrastrukture zadržati obitelji, posebice mlade, i u tome uspijeva, o čemu govori i podatak da je u naseljima koja čine općinu 13 mladih obitelji odlučilo ostati.

- Svemu je tome nakana zadržati naše ljude u svojoj općini. U tom smislu potičemo demografsku obnovu naknadama za novorođenčad, kojih je u prošloj godini bilo 19, jednako i godinu prije, za kupnju prve nekretnine s 15.000 kuna, sada 2000 eura. Iako smo predvidjeli manje, prošlogodišnji natječaj dematirao nas je s čak 13 kupljenih nekretnina, što je bila ozbiljnija brojka za naš proračun, ali ne žalimo ni kune s obzirom na to da smo dobili 13 novih mladih obitelji na području općine – kaže načelnik Davor Adžić, dodajući kako se trenutačno radi na 15-ak projekata koji će ovu općinu učiniti ugodnijom i primamljivijom za život.

- Budući da se nalazimo na dobrom geoprometnom položaju, samo 12 kilometara od Vinkovaca, 15-ak od Vukovara i 20 od Osijeka, još uvijek imamo relativno dobar broj vitalnog stanovništva, tako da su nam projekti vezani uz infrastrukturu zaista bili potrebni – kaže načelnik Adžić i podsjeća kako su ostvarili nekoliko projekta preko Ministarstva regionalnog razvoja, poput izgradnje pješačkih staza u Tordincima i Korođu. U Antinu su aplicirali i sastavili troškovnik za pješačke staze u jednoj ulici, za što očekuju povratne informacije. Preko LAG-a Srijem uređen je plato na groblju ispred mrtvačnice, a za izgradnju parkirališta ispred rimokatoličkog groblja u Tordincima dobili su sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja. Nadalje, u 2022. u cijelosti je obnovljen trg ispred zgrade Općine, a prilazi i ulazi prilagođeni su osobama s invaliditetom zahvaljujući sredstvima Ministarstva branitelja.

- Ključnim projektom smatram vrtić, za koji smo od države dobili 2,9 milijuna kuna. Čekamo potpisivanje ugovora i krećemo u realizaciju jer imamo stotinjak djece, a nemamo vrtić, pa nam djeca pohađaju vrtiće od Vinkovaca i Vukovara do Ernestinova, a mi to sufinanciramo – kaže Adžić i najavljuje izgradnju vrtića u Korođu, koji će u cijelosti financirati mađarska i hrvatska vlada. Općinski proračun je razvojan i socijalan, pa su u obje osnovne škole financirali školsku prehranu i radne materijale te održavaju manifestacije u kojima su novost adventska druženja koja su svi mještani prihvatili, od škola do udruga, pa se okupio impozantan broj od petstotinjak ljudi.

Načelnik Adžić zadovoljan je što su uspjeli osnovati komunalno poduzeće koje će obavljati komunalne poslove u sva četiri mjesta – Toridnicima, Korođu, Antinu i Mlaki.

- Kada podvučem crtu, godina je bila burna, ali naš je tim uspio izboriti i realizirati određene projekte. Stigla je i potvrda o nastavku projekta Zaželi 3 vrijednog više od 131 tisuću eura. Uz vrtić, preko LAG-a, kandidirali smo i izgradnju dječjih igrališta koja su uglavnom devastirana, osim Antina, gdje je ono novijeg datuma. Gotov je i projekt kanalizacije vezan na Aglomeraciju Sjever. Spremna je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju Doma kulture u Antinu... – najavljuje načelnik Adžić. M. Flego
2,9

milijuna kuna dobili su za gradnju dječjeg vrtića

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike