Regija
HUMANITARNA UDRUGA ZAŠTITNI JE ZNAK NAŠICA

Dar dobrote već devet godina čini dobre stvari
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Pomaže preko Socijalne samoposluge, prikupljanjem novca i različitih donacija
NAŠICE



Devet godina Humanitarna udruga Dar dobrote Našice otvara srce i uz pomoć brojnih partnerskih udruga, organizacija i institucija pruža pomoć onima koji nemaju dovoljno sredstava za dostojanstven život.



Senzibiliziranje javnosti, isticanje važnosti razumijevanja i podrške te pružanje humanitarne pomoći potrebitim pojedincima i obiteljima samo su neki od ciljeva udruge koje zajedno provode članovi i volonteri. U proteklom razdoblju ostvarila je brojne aktivnosti i projekte, a posebno je ponosna na Socijalnu samoposlugu, projekt čija je misija olakšati život najugroženijim građanima kada je riječ o prehrambenim proizvodima, higijenskim i kućanskim potrepštinama. Našice su bile prvi manji grad u Hrvatskoj koji je 2014. godine otvorio socijalnu samoposlugu.

Uspješan prosinac


Sve protekle godine bile su uspješne i ispunjene dobrim djelima i akcijama, no 2022. se može ocijeniti najuspješnijom. Posebno je bio uspješan prosinac.

- Udruga se uključila u manifestaciju Advent u Našicama te je imala gastroponudu. Prikupljeno je više od 23.000 kuna, a kada se od iznosa odbiju troškovi najma kućice i gastroponude, može se reći da je sudjelovanje bilo više nego uspješno - kaže Robert Kresić, predsjednik Humanitarne udruge Dar dobrote.

Prosinac je obilježila i tradicionalna akcija Adventski kalenDAR DOBROTE za Socijalnu samoposlugu, u koju se uključilo 120 pojedinaca koji su osigurali isto toliko humanitarnih paketa. U osnovnim školama prikupljeno je više desetaka paketa, a pomogli su i brojni donatori. Redovito se punila i košara za donacije u trgovačkom centru Konzum, a održana je i akcija prikupljanja donacija hrane i drugih potrepština.

Godina 2022. završila je i ugovorima za dva EU projekta vrijednim gotovo 780.000 kuna. Riječ je o projektu Zaželi R.A.D.O.S.T. - raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se! - faza III, u vrijednosti od 593.000 kuna. Predviđeno je zapošljavanje 12 žena na poslovima gerontodomaćica koje će tijekom šest mjeseci pružati pomoć za 72 starije i nemoćne osobe. Za realizaciju projekta dodijeljena su nepovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Kupit će vozilo


Tu je i projekt Ulaganje u nabavu dostavnog vozila za potrebe Socijalne samoposluge Našice, vrijedan 186.612 kuna, a bit će financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Kupit će se novo vozilo za dostavu humanitarne pomoći do korisnika, ali i za prijevoz donacija.

- Projekti su dokaz da je udruga na dobrom putu i da čini dobre stvari. Oni su uspjeh i priznanje da imamo operativne i financijske kapacitete za njihovu provedbu - objašnjava Kresić.

Kruna uspješnog humanitarnog djelovanja bila je nagrada Žuti okvir, koju je Dar dobrote dobio za održivi razvoj, znanost i obrazovanje u 2022. godini u kategoriji Iskorjenjivanje siromaštva.

Zahvaljujući rezultatima rada i plemenitim ciljevima koje njeguje i prezentira, Dar dobrote uspio se svrstati u jedan od najprepoznatljivijih brendova Našica.

Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike