Regija
TALENTI U PRVOJ SREDNJOJ

Tenina i Vanesina aplikacija olakšava vođenje inventure
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Zbog inovativnosti aplikacije srednjoškolke i njihov mentor nadaju se plasmanu na državno natjecanje
BELI MANASTIR



Učenici belomanastirske Prve srednje škole već godinama ostvaruju brojne uspjehe na raznim županijskim i državnim natjecanjima, prije svega informatičkim.



Županijski i državni prvaci iz redova ove škole nisu nikakva novost, a, prema svemu sudeći, smiješi im se još pokoja nagrada. Ovogodišnje županijsko natjecanje, pa samim time ni državno, još uvijek nije održano, ali u Prvoj srednjoj školi misle da njihovi kandidati imaju velike šanse. Bar za višu razinu natjecanja. Iako ne žele prejudicirati, čini im se da njihova inovacija ima itekakve šanse samim time što nisu čuli da nešto slično igdje postoji.

- Na natjecanja odlazimo gotovo svake godine, a u posljednje vrijeme, zbog korone, i na ona virtualna, koja ipak nisu pružala potpuni užitak. Prošle smo godine bili drugi u državi, godinu prije prvi, dok ćemo ove godine pokušati s tri rada - kaže Mario Salai, profesor i mentor belomanastirskih učenika. Velika očekivanja ima za rad dviju učenica 2.q razreda. Tena Horvat iz Topolja i Vanesa Kereš iz Belog Manastira, naime, planiraju ‘‘rasturiti‘‘ konkurenciju. Dakako, ako sve pođe prema njihovim očekivanjima, što ni u kojem slučaju ne znači omalovažavanje konkurencije.

- Naš program služi za vođenje inventure jer smo u školi primijetile da postoje određeni problemi upravo s inventurama, dakle brojnim stanjem svega onoga što bi trebale obuhvatiti inventurne liste. Stoga smo, primjenjujući najnovija otkrića, odlučili olakšati posao onima koji provode inventuru - kažu Tena i Vanesa. Objašnjavaju kako njihov program koristi najnoviju umjetnu inteligenciju, čija je najbolja osobina što razumije sve ljudske jezike i pretvara ih u programski jezik.

- Na ovoj aplikaciji radimo već neko vrijeme i još nam treba zaista malo vremena da je usavršimo. Imat će glasovnu kontrolu te QR naljepnice koje bi trebale biti na inventurom obuhvaćenim artiklima, objektima…, što znači mogućnost skeniranja mobitelom svakoga od njih - pojašnjavaju Tena i Vanesa, djevojke koje su se prošle školske godine opredijelile za smjer tehničara za računalstvo. Računalstvo ih je, kažu, počelo zanimati još u mlađoj dobi, pa dvojbe oko upisivanja ovog smjera nije bilo. Iako misle kako je za razmišljanje o budućnosti još uvijek prerano, pretpostavljaju da će ona biti blisko vezana upravo za računala.

Njihov mentor Mario Salai objašnjava kako je zanimljivo što takav sustav za umjetnu inteligenciju, s kojim se može komunicirati kao s ljudskim bićem, a koji su učenice koristile pri izradi svoje aplikacije, do prije mjesec-dva nije postojao, pa stoga vjeruje da slične aplikacije još uvijek ne postoje. Ili bar za njih ne zna.

- Kako bilo da bilo, aplikaciju treba završiti, istestirati, napisati dokumentaciju, izraditi videouradak, prezentaciju i izložiti rad. Prva tri rada mogu biti pozvana na državno natjecanje, a mi se nadamo da ćemo zbog inovativnosti proći - zaključuje Salai.

Ivica Getto
Aplikaciju će ustupiti svojoj školi
Salai ističe kako se umjetna inteligencija može transformirati za korištenje niza aplikacija, a inventura je samo jedna od brojnih mogućnosti. Nije siguran da će aplikaciju moći patentirati, ali će učenice vrlo rado mogućnost lakšeg provođenja inventure ustupiti svojoj Prvoj srednjoj školi u Belom Manastiru.

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike