Novosti
VLADA I TRGOVCI

Potrošačima na uvid liste cijena
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u ponedjeljak je razgovarao s predstavnicima trgovačkih lanaca Konzum, KTC i Tommy o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste. Kako je priopćeno iz Ministarstva, Filipović je na sastanku naglasio da Vlada čini sve da zaštiti standard hrvatskih građana. Inflacija u prosincu iznosila je 13,1 posto, a kada se pogleda njezina struktura, može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića, navode iz Ministarstva.

Filipović je podsjetio da je Vlada intervenirala jer tržište ne funkcionira. "Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na stabilnu razinu kao posljedica dogovora na europskoj razini. Ono što očekujem u idućem razdoblju je smanjivanje maloprodajnih cijena od strane onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli. Nerazumljivo je da se dio trgovačkih lanaca nije odazvao pozivu na suradnju, a istovremeno koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH", izjavio je Filipović. Ministar je zahvalio trgovačkim lancima Konzumu, KTC-u i Tommyju koji su "prepoznali važnost trenutka" i koji su dostavili Ministarstvu sve tražene podatke te je naglasio važnost zajedničke suradnje za dobrobit hrvatskih građana i potrošača.

U postupku izrade je web-stranica koja će sadržavati podatke o kretanju cijena i koja će potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive na mrežnim stranicama Ministarstva. Riječ je o kvalitetnom instrumentu, gdje će oni koji su pristupili Etičkom kodeksu imati mogućnost jasno i transparentno pokazati cijene, ističe se u priopćenju te se ponovno pozivaju i drugi trgovački lanci da se priključe toj inicijativi. D.Pav.
Možda ste propustili...

OGLASI HDZ-A NETOČNO SE POJAVILI POD OGLAŠIVAČEM POLJSKE POLITIČKE STRANKE

Google: Došlo je do tehničke pogreške

DOMOVINSKI POKRET O SLUČAJU REDATELJA MATANIĆA

Radić: Očekujem reakciju ministrice