Novosti
EUROPSKA KOMISIJA PRATI STANJE U HRVATSKOJ

Ministar financija: Budite oprezni pri zaduživanju
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Dombrovskis: Inflacija u Hrvatskoj niža nego u zemljama izvan europodručja

Uvođenje eura, rast hrvatskog gospodarstva, inflacija i Nacionalni plan oporavka i otpornosti bile su teme razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s Valdisom Dombrovskisom, izvršnim potpredsjednikom Europske komisije. Dombrovskis je u ponedjeljak stigao u dvodnevni posjet Hrvatskoj.



Vjerodostojne mjere


"Izvijestili smo ga o kretanju inflacije u prošloj godini, ona je oko 10,8 posto, prema podatcima DZS-a, što je niže nego u državama članicama EU-a koje nisu u europodručju, a čak je niže i od dosta članica EU-a koje su u europodručju. Vjerujemo da smo s našim paketima uspjeli pomoći i hrvatskim građanima i gospodarstvu na primjeren način, ciljajući prije svega najranjivije skupine", poručio je Plenković.

Dombrovskis je pohvalio hrvatska postignuća u 10 godina članstva u EU-u rekavši kako je prijeđen nevjerojatan put "na kojemu ste imali mnogo posla i preuzeli ste mnoge obveze". Rekao je kako je prelazak na euro prošao u skladu s planom. "Kada je riječ o cijenama, svjesni smo zabrinutosti i znamo da Vlada na njih odgovara. Donesene su vjerodostojne mjere kako bi se ograničio rast cijena, kako bi se cijene dvojno iskazivale, kako bi se povećala transparentnost te je donesen Etički kodeks za tvrtke. Na kraju postoje i inspekcije koje kontroliraju promjenu", rekao je Dombrovskis. Vezano uz NPOO, istaknuo je kako sve ide prema planu. "Hrvatska je već primila 40 posto sredstava i trenutačno radi na zahtjevu vezanom uz treću isplatu", rekao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o podizanju kamatnih stopa, ministar financija Marko Primorac poručio je kako je, iako se situacija čini prilično kompleksnom, u naravi vrlo jednostavna. "Monetarno zaoštravanje je jedan od najučinkovitijih instrumenata u borbi protiv inflacije. Mjere fiskalne politike su takve da ne mogu suzbiti inflaciju, ali mogu učiniti to da ne djeluju proinflatorno. Europska središnja banka prepoznala je problem i kontinuirano podiže kamatne stope. Takva politika doista djeluje proinflatorno", kazao je ministar. Napominje da se prati situacija. "Ako se pokaže da se ovakvim monetarnim zaoštravanjem ne ostvaraju zacrtani ciljevi dovoljno brzo, mogu očekivati da će i dalje dolaziti do porasta kamatnih stopa koje će se postupno prelijevati i na kamatne stope u gospodarstvu", rekao je Primorac.

Zaštita potrošača


Uputio je i apel građanima da budu oprezni prilikom novih zaduženja. "Nakon što sam stupio na dužnost ministra, upozoravao sam već na ove probleme. Isticao sam da je jedino rješenje protiv inflacije postupno povećanje kamatnih stopa i apelirao već tada na građane i poduzetnike da fiksiraju svoje obveze ako imaju kredite ugovorene po varijabilnoj kamatnoj stopi. Još jednom možemo apelirati na sve dionike da budu oprezni prilikom novih zaduživanja i u što većoj mjeri koriste fiksnu kamatnu stopu", kazao je Primorac. Dombrovskis je dodao kako se ne zna koliko će se kamatne stope povećavati, jer "taj proces ovisi o razvoju inflacije".

Nakon sastanka s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, potpredsjednik Europske komisije rekao je da je proces uvođenja eura bio dobro pripremljen te da je u svim segmentima prošao glatko. No ponovio je da su u Komisiji svjesni zabrinutosti zbog rasta cijena u pojedinim sektorima. Istaknuo je da je i jedan od važnih elemenata prilikom uvođenja eura zaštita potrošača, što uključuje i praćenje cijena, i na te aspekte se obraća značajna pažnja. "Stoga, iz perspektive zaštite potrošača, važno je osigurati da nema neopravdanog podizanja cijena, a hrvatske vlasti upravo to i čine", ustvrdio je.

Također, jasno je da se uvođenje eura u Hrvatskoj dogodilo u trenutku sveprisutne i prekomjerne inflacije, no Dombrovskis je pritom napomenuo da je razina inflacije u Hrvatskoj (za prosinac 12,7 posto mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena - HICP) usporediva s onom u eurozoni kao cjelini (9,2 posto). Pritom, ako usporedimo inflaciju u Hrvatskoj sa stopama rasta cijena u zemljama srednje i istočne Europe koje su izvan eurozone, vidimo da je inflacija u Hrvatskoj niža, istaknuo je.

Dijana Pavlović
Boris Vujčić guverner Hrvatske narodne banke

NA VEĆINU SADAŠNJIH KREDITA U HRVATSKOJ NE UTJEČE RAST KAMATA

Odgovarajući na upit novinara oko kredita, Vujčić je istaknuo da se borba protiv inflacije vodi prvenstveno instrumentom podizanja kamatnih stopa, pa se već sada može vidjeti da su one porasle za 2,5 postotnih poena. Naveo je da u Hrvatskoj ima otprilike 200.000 stambenih kredita i oko 100.000 nestambenih ili gotovinskih kredita, pri čemu je većina potonjih s fiksnim kamatnim stopama te se podizanje kamata ne odnosi na njih. Kako je dodao, tek je oko “20 i nešto posto” nestambenih kredita s promjenjivom kamatnom stopom, a i oni nisu svi vezani uz Euribor. “Što se tiče stambenih kredita, tu ih je oko polovina podložna promjenama kamatnih stopa. Neki pritom imaju djelomično fiksirane kamatne stope, pa se na njih opet neće odnositi ovo što se događa s kamatnim stopama. Kod onih koji već sada imaju promjenjive kamatne stope, za medijalni kredit bi jedan postotni poen rasta kamatne stope značio otprilike 4-postotno povećanje rate servisiranja kredita”, pojasnio je.

USPOREDBA EURA U LATVIJI I HRVATSKOJ
Dan uoči konferencije “Hrvatska 20. članica eurozone”, Predstavništvo Europske komisije u RH u ponedjeljak je organiziralo seminar za medije na temu eura, a Valdis Dombrovskis bio je vodeći govornik. Na pitanje je li Hrvatskoj bilo nužno upravo u situaciji visoke inflacije finiširati proces prelaska na euro, ponudio je zanimljiv odgovor. U vremenu kada je njegova zemlja Latvija 2014. prešla na euro bila je vrlo niska inflacija u EU-u, pa je politička oporba prigovarala kako zbog toga nije pravo vrijeme za prelazak. “Hrvatska je sada prešla na euro u uvjetima visoke inflacije i vaša oporba je u tome tražila razlog da se odustane od prelaska. Dakle, čini se kako za prelazak na euro kao nacionalnu valutu nikada nije dobro vrijeme. No dobrobiti koje ste vi osjetili i koje će donijeti skori dolazak novih investitora pokazuju da je to bila dobra odluka”, rekao je Dombrovskis.

Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?