Kultura
ZA NAJBOLJU KNJIGU FIKCIJSKE PROZE

Miljenko Jergović dobio Nagradu Fric 2021./22.
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Nagrada Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021./22. otišla je u Zagrebu u ruke književniku Miljenku Jergoviću, za knjigu "Trojica za Kartal", remasteriranu verziju kultne zbirke "Sarajevski Marlboro" iz 1994. Svečanom proglašenju dobitnika u Hrvatskom državnom arhivu su, među ostalima, nazočili izaslanik predsjednika RH Zdravko Zima, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Maja Petrić. Ovogodišnji je pobjednički naslov odabran među 59 razmatranih, od kojih se ukupno šest profiliralo u uži izbor za nagradu. Uz "Trojicu za Kartal" (Bodoni), to su romani "U kasno ljeto" Magdalene Blažević, "Yesterday" Namika Kabila, "Niotkuda s ljubavlju" Đorđa Matića, "Stjenice" Martine Vidaić i zbirka priča "Izvještaj o generaciji" Dalibora Šimprage. Pobjednički naslov proglasio je glavni urednik Expressa Igor Alborghetti.

Iznoseći obrazloženje nagrade Miljenku Jergoviću, predsjednica prosudbenog žirija, književna kritičarka Jagna Pogačnik, kazala je kako priča o "Trojici za Kartal" jest remasterirana knjiga iz 1994. "ali i posve nova knjiga, s novim pričama o drugim likovima i događajima, u čijem je središtu to da su pripovijedanje i priča ono što od običnih ljudi i događaja može načiniti nešto veliko".

- Priče iz zbirke polaze od grada kao školjke uspomena koja se rastvara pred svjedocima - čitateljima i čuva priče o korijenima pripovjedačeva identiteta i o tome kako su ljudski životi kraći od treptaja oka. Jergovićeva "Trojica za Kartal" iskazuju vjeru u književnost kao izravan govor o zbilji, premda s jasnom sviješću kako literarizacija podrazumijeva i otklon od onoga kako se doista dogodilo i određeni stupanj transformacije. Po njima ćemo, tim malim pričama, biti sigurni da smo nešto doživjeli - iznijela je Pogačnik mišljenje žirija.

Uz Pogačnik prosudbeni su žiri ove godine činili i Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen. Koordinator nagrade je Kruno Lokotar. Laureatu je pripao iznos od 75.000 kuna te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.

Jergović je zahvalio organizatorima istaknuvši kako mu je golema čast što se našao u finalu, i to s pet autorica i autora, čije je knjige ocijenio ostvarenjima koja nude užitak čitanja. Miljenko Jergović šesti je dobitnik Nagrade Fric. Dosadašnji su dobitnici Damir Karakaš (“Sjećanje šume”), Jurica Pavičić (“Crvena voda”), Darko Cvijetić (“Schindlerov lift”), Marko Gregur (“Vošicki”) i Damir Uzunović (“Ja sam”). H
Možda ste propustili...

190 GODINA GŠ U DONJEM MIHOLJCU

Nastupilo sedam glazbenih škola

28. MEĐUNARODNI ULIČNI FESTIVAL

Predstavljen ovogodišnji Cest is d’ Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Kako potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u temama koje se na njih odnose

2

90 GODINA MUZEJA BRODSKOG PRISAVLJA

Stepski mamut najzanimljiviji

3

UDRUGA ADELA DODIJELILA NAGRADE

Narativne linije koje prate sudbine žena željnih samostalnosti