Novosti
SPORNE PLAŽE

Oporba: Zakon je opasan
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Oporbeni klubovi zastupnika zajednički su pozvali na povlačenje iz procedure Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama tvrdeći da je nejasan, nedorečen i protuustavan. Klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Mosta, Centra i GLAS-a, Radničke fronte i HSS-a, Hrvatskih suverenista i IDS-a zatražili su vraćanje zakonskog prijedloga u javno savjetovanje, njegovo usklađivanje s Ustavom i europskim direktivama te prihvaćanje prijedloga građanskih inicijativa i struke. Oporbi je posebno sporna kategorizacija plaža na javne plaže, hotelske plaže i plaže posebne namjene, spominjanje funkcionalnih cjelina plaža s hotelom, te upisivanje založnog prava na pomorsko dobro kao opće dobro. Prijedlog je u javnoj raspravi dobio golem broj primjedbi, nejasan je i izaziva mnogo dilema, kazala je Ivana Posavec Krivec. “Poštovani HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže”, poručio je Arsen Bauk pokazujući sliku plaže. Zakonom, tvrdi, dio plaža koje su sada javne više neće biti javne.



Marija Selak Raspudić ustvrdila je kako je pitanje tog zakona pitanje kako pronaći mjeru između razvoja turizma i očuvanja općeg javnog dobra. “U pronalaženju te mjere ono što nije na prodaju i nikako ne smijemo izgubiti je naša duša, a hrvatska duša uvelike se sastoji u tome da svaki građanin Hrvatske neovisno o prihodima ima jednaki pristup plažama”, rekla je.



Ivana Kekin ocijenila je da je riječ o “zakonu opasnih namjera jer ono što je svačije postaje nečije” i pozvala na potpisivanje peticije “Nije dobro za pomorsko dobro”. Davor Dretar rekao je da zakon ne valja te da to poručuje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a Željko Sačić da se hrvatske građane želi segregirati. Predstavnici oporbenih klubova pozvali su građane na prosvjed protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru koji će se održati 2. veljače na Trgu sv. Marka. H
Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET O SLUČAJU REDATELJA MATANIĆA

Radić: Očekujem reakciju ministrice

UMIROVLJENICI ZAJEDNO:

Studiranje treba priznati u staž

HIPERTENZIJA, KRONIČNE PLUĆNE BOLESTI I DIJABETES NAJČEŠĆE SU BOLESTI

Sve starije stanovništvo traži dostupniju zdravstvenu skrb