Ekonomija
NA UDARU ZRAČNI PRIJEVOZ I BRODARSTVO

Europske komore protive se uvođenju dodatnih poreza
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Prema dosadašnjoj verziji Direktive EU-a o oporezivanju energije, zračni prijevoz i brodarstvo nisu bili zahvaćeni porezom, no posljednji prijedlog Europske komisije u sklopu usklađivanja Direktive s ciljevima Europskog zelenog plana uključuje ukidanje te iznimke.
Iako smatra da je revizija u određenoj mjeri potrebna kako bi se Direktiva prilagodila novim vremenima, europska udruga komora Eurochambres, čiji je član i Hrvatska gospodarska komora (HGK), izjasnila se protiv dodatnog poreznog opterećenja za zračni i pomorski prijevoz.
Pozivaju na uravnotežene i učinkovite izmjene koje uzimaju u obzir trenutne gospodarske okolnosti i krize. Revizija ne bi smjela uvoditi dodatna porezna opterećenja za tvrtke i posljedično za korisnike, posebice ako to neće dovesti do smanjenja emisija. Odluka bi u još nepovoljniji položaj stavila građane i tvrtke u geografski izoliranijim područjima, posebice na otocima, jer će se porez povećavati sukladno s udaljenosti i potrošnjom goriva.
U zračnom prijevozu troškovi za gorivo čine četvrtinu svih operativnih troškova avioprijevoznika, a regulativa ReFuel Aviation pred njih će staviti i dodatne zahtjeve oko održivosti i dopuštenih mješavina goriva. Obje industrije već će imati dodatne troškove i zbog revidiranog sustava trgovanja emisijama.
"Ovi su sektori bili izrazito pogođeni pandemijom, a onda je došao i rat u Ukrajini. No pokazalo se i koliko je njihovo zdravlje ključno za dobavne lance. Može se očekivati podizanje cijena prijevoza i prelijevanje na turizam te ostale povezane industrije", ističe direktor Sektora za promet HGK-a Dario Soldo.
"Europski avioprijevoznici podupiru Europski zeleni plan i rade na smanjenju emisija i zagađenja, no pod velikim su utjecajem visokih i volatilnih cijena goriva i naknada u sustavu trgovanja emisijama", rekao je predsjednik Udruženja zračnog prometa HGK-a Slaven Žabo iz Croatia Airlinesa.
Žabo ističe da je sama obveza prijavljivanja emisija za avioprijevoznike koji premaše deset tisuća tona u emisijama diskriminatorna, jer se ti prijevoznici ne mogu prijaviti za sredstva iz Modernizacijskog fonda kako bi smanjili troškove s obzirom na to da upotrebljavaju fosilna goriva. Održivo zračno gorivo (tzv. SAF) skuplje je i nije dostupno u svim zračnim lukama u Europi.
"U tijeku su pregovori Vijeća i Parlamenta EU-a o prijedlogu Komisije da se EU ETS direktiva izmijeni na način da se emisije iz pomorstva uključe u sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova EU-a", kaže Anja Maras Jugo iz tvrtke Jadranski pomorski servis.Z.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTPORNOST I RAST VAŽNOG SEKTORA

U pet godina broj pčela porastao je za dvije tisuće

2

SVJETSKA BANKA TRAŽI VIŠE PRIVATNOG KAPITALA

Goleme godišnje potrebe za novcem

3

NA NAJNIŽIM JE RAZINAMA U DVA DESETLJEĆA

Pad proizvodnje riže zbog suše