Svijet
PUCNJAVA KOD LOS ANGELESA

Ubijeno 10 osoba, još 10 ranjeno, napadač u bijegu
Objavljeno 22. siječnja, 2023.
Muškarac koji je kasno u subotu ubio desetero ljudi u plesnoj dvorani u Monterey Parku tijekom proslave kineske Lunarne nove godine još uvijek je u bijegu, objavila je policija. Još desetero ozlijeđenih je u bolnici, od kojih je najmanje jedna osoba u kritičnom stanju, objavio je ured šerifa okruga Los Angelesa rano u nedjelju ujutro, oko pet sati nakon napada.

Još uvijek nisu poznati motivi pucnjave ni opis osumnjičenika, rekao je novinarima Andrew Meyer iz policije. Pucnjava se dogodila poslije 22 sata prema lokalnom vremenu. Monterey Park je grad udaljen oko jedanaest kilometara od središta Los Angelesa. Oko dvije trećine njegovih stanovnika su Azijati, pokazuju podatci američkog popisa stanovništva. Proteklih dana, u povodu proslave kineske Lunarne nove godine, Monterey Park dnevno je znalo pohoditi više od 100.000 posjetitelja iz svih krajeva Kalifornije i ostalih saveznih država SAD-a i do sada nije bilo većih incidenata. Ured šerifa zasad kaže da ne zna jesu li motivi napada rasistički. Snimke s društvenih mreža pokazuju ozlijeđene ljude na nosilima i blokirane ceste koje čuva policija.

- Naša srca su uz one koji su noćas izgubili voljene u našem susjednom gradu, Monterey Parku, gdje se upravo dogodila masovna pucnjava - napisao je na Twitteru šef financija Los Angelesa Kenneth Mejia, i sam Azijat.

Masovne pucnjave česta su pojava u SAD-u, zemlji s najvećom stopom privatnog posjedovanja oružja u svijetu. Najsmrtonosnija pucnjava u povijesti Kalifornije dogodila se 1984. kada je napadač ubio 21 osobu u McDonald‘su u San Ysidru blizu San Diega. H