Sport
PUT DO PARIZA

Pobjeda nad Bahreinom
vodi u kvalifikacije za OI
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Hrvatska bi si “skratila put” prema Olimpijskim igrama u slučaju osvajanja Europskog prvenstva sljedeće godine u Njemačkoj

U plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva "kauboja" ne vjeruju više ni oni koji su cijepljeni od bilo kakve objektivnosti. Zato će Hrvatska nastup na ovogodišnjem SP-u zaključiti današnjom utakmicom s Bahreinom.



Primarni cilj, plasman u četvrtfinale, nije ispunjen i zbog toga se ovo prvenstvo može već sada označiti neuspjehom. Već treće natjecanje završavamo na mjestu ispod očekivanja, a ako dodamo da u tom posljednjem razdoblju, nakon srebra na EP-u 2022., nismo ostvarili ni plasman na Olimpijske igre u Tokiju, onda je jasno da smo u "slobodnom padu". Koji može zaustaviti ili veliki rezultat na sljedećem Europskom prvenstvu koje će se 2024. održati u Njemačkoj ili plasman na Olimpijske igre u Pariz. Bio bi to snažan "vjetar u leđa" uoči sljedećeg Svjetskog prvenstva čiji smo domaćini zajedno s Danskom i Norveškom.

Važan remi s Dancima


Premda nismo ostvarili plasman u četvrtfinale, sada je jasno da bi nam pobjeda u današnjem susretu nad Bahreinom donijela kvalifikacije za Olimpijske igre. I to je onaj "sekundarni cilj" o kojemu izbornik Hrvoje Horvat govori, a nakon što nije ispunjen primarni cilj. Za potvrdu toga trebat ćemo ipak pričekati kontinentalna prvenstva. Na Olimpijske igre izravno će se plasirati svjetski prvak. Viceprvak, brončani i četvrtoplasirani, bit će u prilici organizirati jedan od tri kvalifikacijska turnira. Na kojemu će sudjelovati i petoplasirana, šestoplasirana i sedmoplasirana reprezentacija sa Svjetskog prvenstva. U četvrtfinalu je sigurno Francuska. Oni su domaćini Olimpijskih igara pa će automatski mjesto u kvalifikacijama biti otvoreno i za osmoga na svijetu. Hrvatska je i dalje "ispod crte". Zašto je onda bitno osvojiti deveto mjesto? Pobjedom nad Bahreinom sigurno bi osvojili deveto mjesto jer trenutno su sve trećeplasirane reprezentacije u sve tri ostale skupine drugog kruga doživjele po dva poraza. Hrvatska je trenutno na jednom porazu, onom od Egipta, i remiju s Danskom, koji nam na kraju itekako može biti važan na putu prema kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre.

Čekamo kontinentalna prvenstva


Među osam su i Egipćani, koji su tako već osigurali kvalifikacije za pariške Olimpijske igre, a mogu i izravan nastup ako postanu prvaci Afrike. Vrlo realno, jer Egipat je najbolja afrička reprezentacija, a uz to je i domaćin Prvenstva Afrike sljedeće godine. Postane li Egipat prvak Afrike, onda će i devetoplasirani u kvalifikacije. Može se crta pomaknuti i do desetog mjesta. Preostalih sedam reprezentacija u četvrtfinalu SP-a bit će Europljani. Ako netko od njih sljedeće godine u Njemačkoj postane prvak Europe, i tada bi deveti ili deseti na svijetu osigurao kvalifikacije. I zato je Hrvatskoj toliko značajna današnja utakmica. Put u Pariz mogao bi se skratiti ako Hrvatska postane prvak Europe. Lijepo je biti nepopravljivi optimist, ali u ovom trenutku u to malo tko vjeruje. Isto tako, Njemačka bi mogla biti posljednja prilika za dohvatiti kvalifikacije jer dvije najbolje plasirane reprezentacije na EP-u, a koje kvalifikacijke turnire nisu dohvatile plasmanom na Svjetsko prvenstvo, također će se boriti za jedno od dva mjesta na turnirima u proljeće sljedeće godine.

Krešimir Lacković
KAKO DO OLIMPIJSKIH IGARA?
Izravni plasman: domaćin (Francuska), svjetski prvak, prvaci Europe, Azije, Afrike i Amerike

Dvoje najboljih s tri kvalifikacijska turnira: 1. turnir: 2. sa SP-a, 7. sa SP-a, 2. s Prvenstva Azije, 2. s Prvenstva Amerike; 2. turnir: 3. sa SP-a, 6. sa SP-a, 2. s EP-a, 3. s Prvenstva Afrike; 3. turnir: 4. sa SP-a, 5. sa SP-a, 3. s EP-a 2024., 2. s Prvenstva Afrike

Domagoj Duvnjak

O DANCIMA NIŠTA IRONIČNO

Ne želim ništa reći, a da ispadne ironično kada su u pitanju Danci. Uživao sam u našoj pobjedi nad Belgijom i veselju ljudi koji su nas došli podržati. Naš cilj u prvom redu je bila pobjeda. Željeli smo povećati razliku, ali smo promašili dosta čistih prilika.

Možda ste propustili...

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike