Sport
MATEMATIČAR NE VOLI KALKULACIJE

Šunjić: Volio bih da nije kraj, neka bar bude sa stilom
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Uoči posljednjeg kola drugog kruga SP-a Egipat je siguran u četvrtfinale s osam bodova. Danska ima bod manje, a Hrvatska je trenutno na trećem mjestu s pet bodova. Suludo je računati. Uostalom, Mate Šunjić, vratar Hrvatske, najbolji igrač u pobjedi nad Belgijom (34:26), novinarima je na pitanje može li Hrvatska do četvrtfinala odgovorio:

- Pa vidite da kada mi postavljate to pitanje da se i sami počnete smijati.

Lako će 36-godišnji vratar rodom iz Metkovića, inače magistar matematike, izračunati što je potrebno Hrvatskoj za plasman u četvrtfinale. U prvom redu treba danas pobjeda nad Bahreinom (18 sati), a onda i pobjeda Egipta nad Danskom (20.30). Uz to Danska trenutno ima plus 39 pogodaka gol-razliku, a Hrvatska je na "plus 17". Znači, Hrvatska bi s pobjedom nad Bahreinom i pobjedom Egipta morala kombinirano nadoknaditi 22 pogotka, što je vrlo nerealno. Ipak...

- Volio bih da nije još kraj, ali ako je kraj, neka bar bude sa stilom - poručuje hrvatski vratar, član francuskog Ivrya, koji je tri sezone proveo u NEXE-u.

Njegov sugrađanin, Metkovac Ivan Čupić će za njega reći kako je Mate osoba kakvu bi svatko poželio u svlačionici. Nikada nije bio nezadovoljan svojim statusom. Čekao je svoju priliku, dočekao tek u godinama kada mnogi njegovi suigrači završavaju karijeru.

- Uvijek sam dobro kada sam u reprezentaciji i oko reprezentacije. Bio sam dobro i kada sam bio peti vratar i kada sam bio drugi i treći, kada sam bio na tribinama ili sada protiv Belgije kada sam bio prvi golman. Uvijek sam bio dobro. Svi moramo znati da je reprezentacija iznad svih nas. Svi ćemo proći, a reprezentacija Hrvatske će ostati - poručio je Šunjić, koji ipak žali za propuštenim na ovom natjecanju. Posebno u prvom susretu protiv Egipta u kojemu ga nije bilo zbog ukliještenog živca.

- Nismo došli ovamo samo zbog devetog mjesta i olimpijskih kvalifikacija, pa ostaje nam velika žal zbog te prve utakmice. Žao mi je što ta utakmica nije kasnije odigrana da ipak kada se uhodamo bolje izgledamo u turniru.

Ostaje još onda potvrditi devetu poziciju i kvalifikacije za Olimpijske igre. S Bahreinom smo igrali prije dvije godine u Egiptu, bilo je 28:18, a u Njemačkoj 2019. godine naši su rukometaši bili još uvjerljiviji. Tada su slavili 32:20.

Na prošlim kvalifikacijama za Olimpijske igre oni su izbacili Katar. Imaju Islanđanina za izbornika (Aron Kristjansson, nap. a.), a sve su domaći igrači, što čudi za tako malo zemlju. Izgledaju dosta dobro, imaju kvalitetu i neće to biti nimalo lagana utakmica. Zato se treba pripremiti jer bismo pobjedom 99 posto osigurali te kvalifikacije za Olimpijske igre - poručio je Mate Šunjić.

K.Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike