Sport
SUCI I VAR OPET U GLAVNIM ULOGAMA

Kolarić je oštetio Osijek, a klub se treba glasnije boriti za bolji tretman kod sudaca
Objavljeno 23. siječnja, 2023.

Jutro je, kaže se, pametnije od večeri, ali ovaj put ta izreka nije se pokazala ispravnom. Jutro nakon susreta Osijek - Rijeka i dalje smo bili puni gorčine zbog odluka koje je donosio Patrik Kolarić, a išle su na štetu NK Osijek i možda mu otele pobjedu.



Na nedavnom seminaru, koji je održan u Medulinu, predsjednik Sudačke komisije HNS-a Bruno Marić tražio je od klupskih djelatnika i medija da ne komentiraju suđenje u sljedećih mjesec i pol dana. Nemoguća misija nakon Kolarićevih procjena. Nerijetko se citira izjava čuvenog engleskog napadača Garyja Linekera: "Nogomet je igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci". Međutim, suci i nedorečeni VAR protokol, nameću razmišljanje o promjeni Linekerove misli. Danas je nogomet igra u kojoj se "22 igrača bore protiv dva suca i određenog broja kamera". U hrvatskim okolnostima to su četiri kamere. VAR u Gradskom vrtu malo nije radio, malo je radio, a na koncu je donio dvije ključne odluke za ishod utakmice. Jedna je bila pogrešna (kazneni udarac za Rijeku), a jedna ispravna (zaleđe Živkovića kod drugog pogotka Osijeka), iako bi se i o tome dalo razgovarati, jer nije bilo moguće povući linije, a pomoćni sudac zaleđe nije označio, pa su u VAR sobi iskusno "odokativno" ocijenili kako je mladi Osijekov napadač bio u minimalnom zaleđu. Nakon svega čovjek mora ostati frustriran. Dakako, daleko više zbog kaznenog udarca koji je dobila Rijeka. Nitko nas ne može uvjeriti da je Lovrićeva ruka bila u položaju koji je kažnjiv. Na koncu samo dva sata kasnije slična se situacija dogodila u Maksimiru u kaznenom prostoru Dinama, pa Duji Strukanu nije palo na pamet doznačiti kazneni udarac za Goricu. Ne zbog utjecaja, nego isključivo zbog toga što to nisu kažnjive ruke. I točka.

- Ne želim komentirati sudačke odluke, ali vezano uz kazneni udarac koji je dobila Rijeka, moram se referirati na izrečeno na nedavno seminaru na kojem su sudjelovali predstavnici klubova i medija, a rečeno je kako se neće suditi kazneni udarci koji nisu nogometni. Za mene to nije bio nogometni kazneni udarac, ili sam krivo protumačio poruku s tog seminara na kojem sam nazočio - rekao je Ivica Kulešević, sportski direktor NK Osijek.

Ostaje nejasno zbog čega Kolarić u toj situaciji nije otišao pogledati snimku na kojoj se jasno vidjelo kako je Lovrićeva ruka uz tijelo i nije "proširila njegov obujam". Kolarić iz položaja u kojem se nalazio nije mogao jasno vidjeti incident, ali se požurio pokazati na bijelu točku. Kasnije je mogao otići pogledati snimku, ali ni to nije učinio, pa se onda postavlja i pitanje kog će nam vraga taj VAR ako će se suci samo međusobno dogovarati, što je ovdje bio slučaj.

Nakon svega Osijek ne treba šutjeti, jer očito kako ga suci ne zarezuju ni za "suhu šljivu". Tretman koji ima osječki klub nije u skladu s ugledom. Ne treba bijelo-plavima nikakva pomoć, ali im još manje trebaju sudački propusti koji se ove sezone opet gomilaju na Osijekovu štetu.

D. Keler

 

Standings provided by Sofascore

Ivica Kulešević

sportski direktor NK Osijek

- Na nedavnom seminaru u Medulinu rečeno je kako se neće dosuđivati nenogometni kazneni udarci. Za mene je ovaj koji je dosuđen za Rijeku bio upravo to - nenogometni

SPORNE STVARI
Čakovečki sudac Patrik Kolarić slovi za najtalentiranijeg našeg suca. Možda to i jest, ali njegova arbitraža utakmice Osijek - Rijeka bila je vrlo neuvjerljiva. Oko kaznenog udarca, koji je dosudio u 35. minuti za Rijeku, lomit će se koplja, jer je Lovrićeva ruka bila uz tijelo, s tim da je naglašeno pokušavao izbjeći kontakt. Takve se situacije jednostavno ne bi trebale kažnjavati najstrožom kaznom. Sporna je ostala i situacija iz 61. minute, kada je Galešić trebao biti isključen zbog vrlo grubog starta na Jurčeviću. Ako to već Kolarić nije tako doživio na terenu, VAR ga je trebao upozoriti. Zanimljivo kako Kolarić kod kaznenog udarca nije išao sam pogledati situaciju, nego je nakon podužeg razgovora s VAR sobom ostao kod svoje odluke koju je, prema našem sudu, donio prebrzo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike