Svijet
ZELENSKIJ UVJEREN U POBJEDU I OSLOBAĐANJE ZEMLJE

Putinov suradnik: Slanje novog oružja Ukrajini može dovesti do svjetske katastrofe
Objavljeno 22. siječnja, 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je čestitao sunarodnjacima Dan jedinstva, poručivši im da je uvjeren u pobjedu i oslobađanje cijele Ukrajine. Ruski napad 24. veljače potaknuo je "oživljavanje našeg ukrajinskog jedinstva", kazao je predsjednik u emotivnoj videoporuci.Milijuni Ukrajinaca danas stoje zajedno u obrani svoje domovine, rekao je Zelenskij spominjući povijesna mjesta u različitim regijama Ukrajine. "Svaka regija štiti drugu", rekao je. "A mi svi zajedno branimo Kijev. I svi mi zajedno branimo Harkiv. I svi mi zajedno oslobađamo Herson. I mi ćemo pobijediti. Zajedno. I cijela Ukrajina će slušati zvukove pobjede", poručio je ukrajinski predsjednik. Ponovio je da će cijela Ukrajina biti oslobođena, uključujući Krim, koji je Moskva ilegalno anektirala 2014. godine.

Ukrajina 22. siječnja slavi Dan jedinstva u povodu proglašenja ujedinjenja između Ukrajinske Narodne Republike i Zapadnoukrajinske Narodne Republike 1919. godine.

U isto vrijeme, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta upozorio je da će zapadne isporuke oružja Ukrajini voditi u globalnu katastrofu. Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, upozorio je da podrška Sjedinjenih Država i NATO-a Ukrajini vodi svijet u "užasan rat". "Ako Washington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će se koristiti za napade na gradove i pokušaje zauzimanja naših teritorija, kao što se prijeti, to će voditi do odmazde upotrebom snažnijeg oružja", napisao je Volodin na aplikaciji Telegram: "Neodrživi su argumenti da nuklearne sile do sada nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima. Neodrživi su zato što se te države nisu suočile sa situacijom u kojoj se prijetilo sigurnosti njihovih građana i teritorijalnoj cjelovitosti zemlje."

Zapadni saveznici prošlog su tjedna obećali novu milijarde dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, iako nisu uspjeli uvjeriti Njemačku da povuče veto na isporuku borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje. Berlin oklijeva u slanju svojih tenkova Ukrajini, ali i u odobrenju drugim državama koje ih posjeduju da to učine. Volodinova izjava uslijedila je nakon slične prijetnje Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog premijera i predsjednika. Volodin, kao član Putinova Vijeća sigurnosti, ima redovit pristup predsjedniku. H
Zapadni saveznici nisu uspjeli uvjeriti Njemačku da povuče veto na isporuku borbenih tenkova Leopard

Možda ste propustili...

HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA GORDAN GRLIĆ RADMAN

Poziv na glas za Đukanovića

ZIMA JE BILA IZNIMNO SUHA I TOPLA

Prvi znakovi suše već se osjećaju diljem Europe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA GORDAN GRLIĆ RADMAN

Poziv na glas za Đukanovića

2

RUSKI PREDSJEDNIK

Putin kaže da će Rusija rasporediti "taktičko" nuklearno oružje u Bjelorusiji

3

ČELNICI HDZ-A BIH I OSAM STRANAKA

Sporazum o podjeli resora