Regija
MINISTRICA VUČKOVIĆ U ČAĐAVICI:

Natječaj za zemlju sukladan je zakonu
Objavljeno 22. siječnja, 2023.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić, u radnom je posjetu Virovitičko-podravskoj županiji u nazočnosti zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Đakića, župana Igora Androvića i načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića sa suradnicima, održala sastanak o aktualnostima i prilikama za lokalnu poljoprivredu, s naglaskom na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja te stanje u duhanskom sektoru.

U Općini Čađavica u natječaju za zakup bilo je gotovo 2500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede u svibnju 2022. dalo je suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području ove općine.

Nakon sastanka ministrica Vučković je, između ostaloga, kazala:

- Općina Čađavica prošle je godine u svibnju dobila konačnu suglasnost za natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Provedena je i revizija, a i na pojedinačne ugovore suglasnost daje državno odvjetništvo. Stoga mi nemamo pravo sumnjati u ispravnost tih odluka. Inače, poljoprivrednici VPŽ-a obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udjel mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto. Dosad je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijardu kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u VPŽ-u je ugovoreno 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno 100 milijuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, osam ulaganja u nerazvrstane ceste te pet ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove.

- U završnoj smo fazi provedbe natječaja za državno poljoprivredno zemljište. Iako je taj proces trajao dvije godine, sve smo odradili sukladno zakonu i pravilima. Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju - rekao je načelnik Mirko Rončević.

Razgovaralo se i o sektoru duhana, više od 80 posto hrvatskog uzgoja smješteno je na području VPŽ-a.

- Važan dio sastanka odnosio se na potporu u sektoru poljoprivrede, posebno onih koji se bave duhanom i ljekovitim biljem, a vezano uz rast cijene energenata - naglasio je župan Andrović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike