Regija
ZANIMLJIVOST IZ VUKOVARA

Uvođenjem eura karta za gradski prijevoz 66 centi
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Vozači apeliraju na građane da pripreme točan iznos da ne bi gubili vrijeme na vraćanje kusura

VUKOVAR - Slanje kune u povijest i uvođenje eura mnogi su u Hrvatskoj iskoristili za podizanje cijena svojih usluga i proizvoda, što je posljedično rezultiralo negodovanjem građana i izazvalo udar na kućne budžete.

Dakako, ima i onih koji su doslovce izvršili konverziju valute, a u takve pripada i poduzeće Čazmatrans u Vukovaru, koje je cijenu karte za prijevoz na gradskim linijama s 5 kuna, koliko je iznosila do početka godine, "prebacilo" u 66 centi. Matematički posve precizno, no putnici koji nemaju mjesečnu kartu nego ih pojedinačno kupuju u autobusima, kažu kako su s jedne strane zadovoljni što je iznos tehnički ostao isti, ali s druge im je donijelo ponešto problema budući da, kako na kupnju karte ne bi potrošili previše vremena, a što bi moglo izazvati kašnjenje autobusa, trebaju pripremiti točan iznos.

- Svaka im čast što nisu pokušali loviti u mutnom. Znam da je u nekim gradovima bilo pokušaja dizanja cijena i pretpostavila sam kako će i kod nas probati naći način da cijenu zaokruže na 70 centi, međutim, stvarno su fer i nisam čula da su tražili mogućnost zaokruživanja. Mnogima od nas, posebice starijim ljudima, nije još uvijek lako snaći se s kovanicama eura, pa pažljivo gledamo u brojeve na njima. Evo, sad sam vozaču dala 67 centi misleći kako sam dobro izbrojila - s osmijehom nam je rekla starija Vukovarka, pokazujući cent koji je dobila za kusur.

Dodala je da se često vozi gradskim prijevozom i u nekoliko je navrata vidjela kako putnici nisu skloni pripremiti točan iznos za kartu, a kada ih je na jednom stajalištu više, dođe do manjeg zastoja.

- Vjerujem da to ne bi trebao biti problem, jer nam u prodavaonicama i trgovačkim centrima vraćajući kusur daju popriličnu količinu kovanica, i onih od 10 i 20 centi, ali i onih od 1 i 2. Oni koji se voze autobusom lako mogu pripremiti 66 centi za kartu, olakšati vozačima i riješiti se sitnog novca - navela je.



Druga nam je izjavila kako se još uvijek nije priviknula na kovanice eura.

- Prije je bilo lakše, jer smo one od jedne, dvije i pet kuna lako raspoznavali. Sad pažljivo gledam, prevrćem svaku na dlanu da vidim što piše. Za kartu ću uvijek pripremiti točan iznos. Lakše je i vozačima, a i riješim se sitniša kojeg sam već počela odvajati u kući u posebnu posudicu, jer nemam u novčaniku dovoljno mjesta za sitniš koji mi vraćaju prilikom kupnje - rekla nam je putnica.

Dragana Korpoš
RAZLIČITE REAKCIJE NA “NOVU” CIJENU
Iz razgovora s dvojicom vozača na gradskim linijama u Vukovaru doznali smo kako su reakcije građana na cijenu u novoj valuti bile različite. Neki su po dva puta pitali “koliko”, valjda misleći da prvi put nisu dobro čuli, neki su se nasmijali i šaljivo komentirali, a neki bez riječi počeli brojiti kovanice.

- Nema većih problema, novac je novac i ne treba oko toga filozofirati. Činjenica je da nam je lakše kada ljudi pripreme točan iznos, ali snalazimo se i kada to nije tako. Uglavnom ne ulaze s krupnijim novčanicama, međutim, ima primjera da plaćaju novčanicom od 10 eura. Vjerujem da to neće postati praksa, pogotovo što mnogi u novčanicima imaju dovoljno sitniša za cijenu karte - rekli su Čazmatransovi vozači.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike