Regija
PRIJEĐENO UKUPNO 578.000 KILOMETARA

Vozila saniteta lani su prevezla 8308 osoba
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
U županjskoj su Posavini, udaljenoj od svih bolničkih centara, potrebe pacijenata za uslugom sanitetskog prijevoza sve veće
ŽUPANJA - Čak 577.801 kilometar u prošloj su godini prešla vozila saniteta Doma zdravlja Županja, što je gotovo 26.000 kilometara više nego godinu prije, i prevezla su ukupno 8308 pacijenata. Ravnateljica Luca Lešić ističe kako je 2022. za djelatnike saniteta bila vrlo zahtjevna, a upravo su oni, naglasila je, važna karika za osiguranje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite i funkcioniranje sustava zdravstva u županjskoj Posavini.

To zemljopisno i prometno izolirano područje, posebice njezin istočni dio, smješten na tromeđi Hrvatske s BiH i Srbijom, udaljeno je od svih bolničkih centara i potrebe za sanitetskim prijevozom sve su veće. U selima prevladava uglavnom staračka populacija, pa je siguran prijevoz pacijenata u svrhu pružanja zdravstvenih usluga od iznimne važnosti.

Zahtjevna godina


Pacijente s kućnog praga sanitetskim vozilom odvoze u bolnicu ili ustanovu na pregled, terapiju, obradu ili smještaj i vraćaju kući. U Domu zdravlja Županja ugovorena su četiri tima sanitetskog prijevoza, zaposleno je ukupno osam vozača i četiri medicinske sestre. Jedan je vozač zaposlen na određeno vrijeme i mijenja kolege kada su na godišnjem, na bolovanju i u drugim potrebama jer timovi moraju uvijek biti spremni. U prošloj su godini, ističe ravnateljica, imali jako puno prijevoza, premještaja pacijenata iz bolnice u bolnicu, iz bolnice u ustanovu. Tu su i svakodnevni odlasci pacijenata na bolničke terapije, nakon čega ih vozilo saniteta vraća kući i sutradan ih ponovno odvozi. Takva se situacija nastavila i u ovoj godini. Promijenio se pristup liječenju, naglasak je na dnevnoj bolnici koja je prijelazni oblik između bolničkog i ambulantnog načina liječenja, ali i alternativa bolničkom liječenju. To je, napominje, za pacijente u svakom slučaju bolje jer se svatko nakon terapije više voli vratiti svojoj kući i sutradan ponovno ići nego ostati u bolnici. Djelatnicima saniteta povećan je opseg poslova i vozila su stalno u pogonu, ali najvažnije im je da se pacijenti osjećaju sigurno i udobno.

Opterećeni, ali stignu


U Domu zdravlja Županja trude se maksimalno olakšati zdravstvenu skrb malim ljudima u najudaljenijim mjestima županjske Posavine. A o udaljenosti pojedinih sela najbolje govori i podatak da vozilo koje iz Županje ode po pacijenta u 40-ak kilometara udaljene Strošince i Račinovce kako bi ga odvezlo u Osijek samo dok iziđe iz Vukovarsko-srijemske županije prijeđe već 100 kilometara.

- Jako smo opterećeni. Potrebe i mogućnosti često su u raskoraku, ali stvarno se trudimo i dajemo sve od sebe da svi pacijenti stignu na svoje odredište i dobiju potrebnu zdravstvenu uslugu, a to je i svrha sanitetskog prijevoza - kaže ravnateljica. Priznaje da je nekada vrlo teško sve organizirati i uskladiti, posebice u danima kada od ukupno osam vozila tri odlaze u Zagreb, po dva-tri odvoze pacijente u Osijek, a i lokalne su potrebe jako velike. A dodatno su opterećenje i posebne mjere prijevoza pacijenata u slučaju pojave koronavirusa.

- Potreba za sanitetskim prijevozom sve je veća. Moramo brinuti za naše pacijente kojima je potrebna usluga prijevoza i medicinska pratnja, to je naš posao - zaključuje. Riječ je o ljudima s raznim zdravstvenim poteškoćama, s teškim dijagnozama, koji ne mogu uz putni nalog samostalno ići javnim prijevozom. To su odlasci na razne terapije, zračenja, operacije, tu su nepokretne i teško pokretne osobe. Puno je i premještaja bolničkih pacijenata i vozila su stalno u pogonu. O nalogu za sanitetski prijevoz odlučuje liječnik obiteljske medicine, a djelatnici saniteta odrađuju ga u najkraćem mogućem roku.

S pacijentima odlaze i do odjela, rješavaju papirologiju jer mnogima se bez njihove pomoći teško snaći.

Marija Lešić Omerović
VELIK BROJ PRIJEVOZA DIJALIZIRANIH
Od ukupnog broja lani prevezenih osoba, njih 3675 odnosi se na dijalizirane pacijente koje vozilom svakodnevno dovoze u Centar za dijalizu u Županju i nakon obavljenog postupka vraćaju kući. S njima su prešli ukupno 109.980 kilometara. Na dijalizi trenutačno imaju više od 30 pacijenata, rade punim kapacitetom, u dvije smjene, osim nedjeljom. Neki su pacijenti ležeći, neki sjedeći, a dolaze po dva ili tri puta tjedno. U Domu zdravlja moraju sve uskladiti, što je jako zahtjevno i potrebna je dobra suradnja saniteta s drugim djelatnostima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike