Regija
SREDIŠNJE BISKUPIJSKO EKUMENSKO SLAVLJE

Zajednička molitva
za jedinstvo kršćana
Objavljeno 22. siječnja, 2023.
SLATINA - Od 18. do 25. siječnja traje Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana o temi "Učite se dobrim djelima, pravdi težite". U svim župama Požeške biskupije župnici su tijekom Molitvene osmine organizirali molitvene i katehetske programe pridružujući se Isusovoj molitvi "Da svi budu jedno".

Središnje biskupijsko ekumensko slavlje u subotu, 21. siječnja, u crkvi sv. Josipa u Slatini predvodili su požeški dijecezanski biskup msgr. Antun Škvorčević, pakračko-slavonski episkop Srpske pravoslavne Crkve Jovan Ćulibrk i biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj Péter Szenn, koji je došao iz Hrastina, a svoju zajednicu ima u mjestu Bjeliševac nedaleko od Požege. Sudjelovali su kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, svećenici, vjeroučitelji i vjernici Slatinskog dekanata na čelu s domaćinom i dekanom Draganom Hrgićem, svećenici daruvarskih župa u kojima se održavaju susreti ekumenske molitve, pripravnici za svete sakramente i pratitelji episkopa Ćulibrka, a prisutni su bili predstavnici institucija i brojni vjernici.

– Okupili smo se na ekumensku molitvu. Mi smo kršćani u našim crkvama i na neki način očitujemo izvanjsku podijeljenost. Tako su povijesni tokovi učinili, ali u svojim srcima želimo večeras posvjedočiti Bogu i jedni drugima kako pripadamo jednome i jedinomu Isusu Kristu, kojega ispovijedamo Bogom i čovjekom, spasiteljem našim, i u zajedništvu Presvetog Trojstva svi nastojimo kročiti ovom zemljom u tom Isusovom spasenjskom duhu, da bismo konačno stigli u Božji vječni zagrljaj – rekao je biskup Škvorčević pojašnjavajući značenje zajedničke ekumenske molitve.

Govoreći o temi Svjetske molitvene osmine "Učite se dobrim djelima, pravdi težite", uzetoj iz knjige Izaije proroka, Biskup Škvorčević naglasio je i današnju aktualnost njegovih zahtjeva da narod zajedno uči činiti dobro, da ljudi zajedno traže pravdu, da zajedno pomažu potlačenima, da zajedno brane siročad i zajedno se skrbe za udovice.

Biskup Škvorčević u svojoj homiliji govorio je o prevladavanju podjela koje postoje u nama zbog "ranjenosti zlom i grijehom" te o Isusovu nauku kako biti čovjek čovjeku, kako biti brat bratu, i biti blizu jedni drugima:

– Isus nas uči da trebamo u svakom čovjeku koji je u nekom nevoljnom stanju i u svakome koji je kršten i po krštenju ušao u zajedništvo Isusovo prepoznati njegovo lice. Crkva je zajedništvo krštenih. P.Ž.
Rat svjedočanstvo da tek predstoji obnova
Pakračko-slavonski episkop g. Jovan Ćulibrk svima je izrazio najdublju sućut u povodu smrti pape Benedikta XVI., za kojega je izrekao mnoge hvale. Govoreći o Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu, naglasio je kako je tamo od 1917. do 1990. godine tekla “kršćanska krv u rijekama” i da je rat u Ukrajini svjedočanstvo da tek predstoji istinska kršćanska obnova. Rekao je također da moljenje oproštaja jednih od drugih istinski gradi mir, pa je i sam zamolio oproštaj. Biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj g. Péter Szenn također je ukazao na potrebu jedinstva i prevladavanje međusobne mržnje.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU GRADA I PRIGRADSKIH NASELJA

Ulična LED rasvjeta

USPJEH NAŠIČKIH SREDNJOŠKOLKI NA NATJECANJU POSLOVNI IZAZOV

S poslovnom idejom na regionalno u Crnoj Gori

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPREMANJE NOVOG PROSTORA VUKOVARSKOG VELEUČILIŠTA

Penava se predomislio, Grad je objavio nabavu za Radnički dom

2

VELIKI POŽAR NA FARMI U PODOLJU

Plamen zahvatio staju, uginuli su telići i krave

3

NOVA POSKUPLJENJA U OPĆINI FERIČANCI

Povećane komunalna i grobna naknada, kao i dio općinskih poreza