Regija
FILM O OPERACIJI PAPUK ‘91.

Projekcija “Sinova zapadne Slavonije” za osnovce u Čađavici
Objavljeno 22. siječnja, 2023.
Nakon što je prikazan učenicima nekoliko osnovnih škola u istočnom dijelu Virovitičko-podravske županije, dokumentarni film autora Mihaela Puljića i Dine Mataza "Sinovi zapadne Slavonije", koji govori o operaciji Papuk ‘91. u Domovinskom ratu, vidjeli su i učenici viših razreda Osnovne škole "Davorin Trstenjak" u Čađavici.

Prikazivanje filma organizira Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa u sklopu realizacije projekta "Domovina i ja". Koliko je to važan događaj za hrvatske branitelje, sudionike akcije Papuk ‘91., ali i za upoznavanje najmlađih sa stvaranjem uvjeta za funkcioniranje samostalne Republike Hrvatske, pokazuje činjenica da su, osim učenika, na projekciji filma bili ravnateljica škole Ksenija Žunec s predmetnim nastavnicima, predsjednik udruge organizatora iz Duge Međe Mirko Bušljeta i tajnik Stjepan Varaždinac, suautor filma mladi povjesničar Dino Mataz, umirovljeni general Specijalne policije Mirko Horvatin te načelnik općine Čađavica Mirko Rončević.

– Drago nam je što smo mogli nastaviti ovu priču koju smo nedavno započeli u Zdencima. Hvala načelniku Mirku Rončeviću koji je objeručke prihvatio ovu ideju, kao i ravnateljici Kseniji Žunec, da učenicima pokažemo samo jedan mali dio povijesti lokalnog karaktera - rekao je predsjednik udruge organizatora Mirko Bušljeta.

Zadovoljstvo projekcijom izrazio je i suautor filma Dino Mataz.

– Ponosan sam na činjenicu da film koji je nastao u suautorstvu s kolegom Puljićem dolazi do sve većeg broja mladih te hvala načelniku Mirku Rončeviću i ravnateljici Kseniji Žunec što su omogućili da se ova priča u kontekstu prenošenja istine o Domovinskom ratu predstavi i mladima s područja općine Čađavica – istaknuo je Mataz. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike