Osijek
U IZLOŽBENOJ AULI GISKO-A

Izložba “Koraci do mira” uz 25. obljetnicu mirne reintegracije Podunavlja
Objavljeno 22. siječnja, 2023.
U povodu 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, od ponedjeljka, 23. siječnja, u izložbenoj auli u prizemlju GISKO-a može se pogledati izložba plakata i popratne građe pod nazivom "Koraci do mira".

Na poticaj Grada Vukovara, izložbu "Koraci do mira" izradila je Gradska knjižnica Vukovar, u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Hrvatskim domom, Srpskim kulturnim centrom Vukovar, Europskim domom Vukovar i Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

"Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja smatra se najuspješnijom mirovnom misijom UN-a ikada. Upravo zato što je pobjeda (razumom) postignuta na mjestu herojskog otpora, gdje su stradanja i zločini bili preteški - ona je vjerodostojna. Postignuta je zajedničkim naporom - političkim vodstvom predsjednika Tuđmana i od njega izabranog tima; procesu reintegracije posvećenih predstavnika lokalnog srpskog stanovništva; dobrim mandatom UNTAES-a i odličnim upravljanjem generala Jacquesa Kleina, doprinosom mirovnih aktivista i aktivistica iz više zemalja, podrškom vjerskih zajednica te osobito htijenjem i hrabrošću tisuća žena i muškaraca. Ovaj pothvat ima mjesto u hrvatskoj povijesti i kulturi", naglašavaju organizatori izložbe. I.R.G.
Najčitanije iz rubrike