Osijek
TRODNEVNA EDUKACIJA

O kriznim situacijama
treba misliti unaprijed
Objavljeno 23. siječnja, 2023.

U prostoru Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije u Tvrđi održana je prva trodnevna edukacija za pripadnike terenskih jedinica s područja djelovanja Društva Crvenog križa Omsječko-baranjske županije.



Polaznici edukacije, njih 28 u dobi od 16 do 30 godina, formalnim i neformalnim načinom učili su o funkcioniranju Crvenog križa, posebno u kriznim situacijama, zbrinjavanju unesrećenih i potreba zajednice. Uz to učili su o izazovima i stresu tijekom pružanja prve pomoći te kako pomoći ljudima u situacijama katastrofa.

- Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije u kolovozu prošle godine dobilo je ovaj projekt u trajanju od 14 mjeseci kojim će se kroz niz radionica i edukacija ojačati snage Društva Crvenog križa na području cijele OBŽ. Ovo je prva trodnevna edukacija dok će se druga održati početkom veljače, a iste će osobe proći obje edukacije kroz koje će naučiti kako se ponašati u tim situacijama - rekla je voditeljica projekta Pomozi, Stefani Rabar i naglasila kako se radi o jedinstvenom projektu na području cijele Hrvatske.

- Radi se o važnom projektu jer ne razmišljamo o kriznim situacijama dok se one ne dogode i to je zapravo problem. Kad dođe do takve situacije, trebamo brzo reagirati i većinom to bude stihijski, iz srca, ali nedovoljno spremno, stoga pokušavamo razgovarati o tome kako reagirati akko do takve situacije dođe. Uz to, u sklopu ovog projekta nabavili smo i osam radiokomunikacijskih uređaja koji će biti povezani s Civilnom zaštitom i Hitnom na razini cijele Hrvatske i volonteri će učiti komunicirati i koristiti radiostanice - pojasnila je Rabar.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Našice Igor Feldi, jedan od predavača na ovoj edukaciji, naglasio je kako su upravo volonteri velika snaga i podrška Crvenom križu pa tako i cijeloj zajednici.

Tihana Eršek Cicvarić
Osnažiti postojeće i osnovati još pet novih terenskih jedinica
Terenske jedinice mladih predstavljaju ustrojstveni oblik Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje se osnivaju pri društvima Crvenog križa sa svrhom stjecanja osnovnog znanja za sudjelovanje u ekipama za djelovanje u velikim prirodnim, ekološkim i drugim katastrofama.

- Cilj je osnažiti dvije postojeće i osnovati još pet novih terenskih jedinica - pojasnio je ravnatelj Crvenog križa OBŽ-a Goran Latković te naglasio kako nizom aktivnosti žele građanima podići razinu svijesti i potaknuti ih na aktivno uključivanje, promišljanje i preventivno djelovanje kako bi što spremnije dočekali potencijalne katastrofe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana