Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U OSIJEKU

Sestre iz stanova u Osijeku krale od nakita i novca, pa do mandarina i kobasica
Objavljeno 23. siječnja, 2023.

Sestre u dobi od 26 i 23 godine nepravomoćno su osuđene zbog 14 provala te jedan pokušaj provale, iz stanova u Osijeku, pri čemu su oštetile vlasnike za iznos od oko 81.220 kuna. Starija sestra osuđena je na godinu i osam mjeseci zatvora, no u zatvor će na osam mjeseci dok se vrijeme od godinu dana neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. U kaznu zatvora računa joj se vrijeme dok je bila u pritvoru od 8. veljače 2017. do 13. srpnja 2017., od 17. prosinca 2021. do 9. veljače 2022. te vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Italiji u trajanju od jedan dan, i u Francuskoj u trajanju od 26 dana.



Mlađa sestra neće u zatvor zato što joj je su sud odredio kaznu tako da joj se naknadno može izreći maloljetnički zatvor, jer je u vrijeme provala imala 16 i 17 godina, i to ako u dvije godine počini novo kazneno djelo. Njoj se u vrijeme trajanja kazne maloljetničkog zatvora, ako bude opozvan, uračunava vrijeme za koje je bila pritvorena od 8. veljače 2017. do 2. lipnja 2017. godine. Obje sestre na sudu su priznale krivnju, a imaju prebivalište u inozemstvu.

Proglašene su krivima jer su od 14. siječnja 2016., pa do 3. veljače 2017., u Osijeku lomile uložak cilindrične brave i tako ulazile u stanove. Tako su, između 14. i 27. siječnja 2016., u Strossmayerovoj ulici, na petom katu zgrade ušle u stan žene gdje su pronašle metalnu kutijicu s 20 kovanica u apoenima od po 5 kuna i ukrale ih. Na Gornjodravskoj obali, 19. kolovoza 2016., došle su na prvi kat zgrade i ušle u stan iz kojega nisu ništa ukrale. Potom su 10. listopada 2016., u Ilirskoj ulici, došle na peti kat zgrade do stana, iz kojega su ukrale ženski ručni sat "Cavali" s pozlaćenom narukvicom, par srebrnih visećih naušnica s većim kružnim cirkonom, viseće srebrne naušnice sa zadebljanim krajem, par naušnica na navoj u obliku kružnog cirkona s kojeg visi bijeli biser, tanku ogrlicu od bijelog zlata s privjeskom križića, prozirnu narukvicu s kristalima, par srebrnih naušnica s cirkonima i kamenom u obliku suze, par naušnica s visećim pozlaćenim privjeskom u obliku djeteline, dva parfema "Bvlgari" i "Jean Paul Gaultier", kožnu torbu bež boje s ukrasnim kamenčićima, deblju pletenu zlatnu ogrlicu s privjeskom križa i jednu deblju zlatnu narukvicu od bijelog zlata. Pokradeno je vrijedno 17.200 kuna.

Provalnice su i 17. studenoga 2016., na Vijencu Gorana Zobundžije, došle na četvrti kat zgrade i provalile u stan žene gdje su u ladici pisaćeg stola pronašle 10.000 kuna. U Naselju Vladimira Nazora, 13. prosinca 2016., došle su na sedmi kat i iz stana ukrale komplet bisernih naušnica, zlatnu narukvicu i prsten, četiri prstena od bijelog zlata, lančić od bijelog zlata s križićem, dvije zlatne narukvice, dvije srebrne naušnice i zlatni sat "Maurice Lacroix", stvari ukupno vrijedne najmanje 30.000 kuna.

Sljedeća provala zbila se 13. prosinca 2016., u Kolodvorskoj ulici, u Retfali, gdje su iz stana u prizemlju ukrale vrećicu mandarina, suhu kobasicu i mobitel, oštetivši vlasnicu za približno 300 kuna. Zatim su 31. prosinca 2016., na Šetalištu kardinala Franje Šepera, iz stana na četvrtom katu ukrale 500 kuna. U Naselju Vladimira Nazora, 16. siječnja 2017. provalile su u stan na trećem katu i ukrale broš žute boje u obliku klauna s kišobranom i broš u obliku elipse žute boje sa žutim kamenom, oštetivši vlasnicu za oko 20 kuna. Potom su istoga dana otišle u Naselje Stanka Vraza, provalile u stan na petom katu i ukrale medaljon od žutog zlata s likom Majke Božje, dva manja prstena od žutog zlata, od kojih je jedan s plavim, a jedan s crvenim kamenom, deset pari zlatnih naušnica, više komada zlatnih privjesaka, od kojih je jedan u obliku nogometne lopte, drugi u obliku pločice i jedan u obliku srca te jednu krutu zlatnu narukvicu i više sportskih trofeja, oštetivši time vlasnicu za oko 10.000 kuna.

U Ilirskoj ulici, 3. veljače 2017., otišle su na četvrti kat, provalile u stan i ukrale 2000 kuna, ženski sat marke "Fossil", ženski sat marke "Longines", i zlatni nakit, čime su počinile ukupnu štetu oko 12.000 kuna.

Sandra Lacić
Obje sestre imaju prebivalište u inozemstvu i do sada su kazneno evidentirane

Najčitanije iz rubrike