Kultura
18. NOĆ MUZEJA

Zanimljiv program u MLU Osijek pod motom “Muzeji su važni”
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Tradicionalna će manifestacija započeti 27. siječnja, u 18 sati, a završava u subotu, 28. siječnja, u 1 sat

Muzej likovnih umjetnosti priprema zanimljiv i bogat program u povodu obilježavanja 18. Noći muzeja. Noć muzeja tradicionalna je manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a ovogodišnja se održava pod temom "Muzeji su važni". Program započinje u petak, 27. siječnja, u 18 sati, a završava u subotu, 28. siječnja, u 1 sat.



Noć muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti održava se uz aktualnu izložbu "28. slavonski biennale: Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa". Izložba je postavljena na nekoliko lokacija u gradu Osijeku (MLU, Galerija Waldinger, Kulturni centar, Galerija Knifer i Eurodom, stoga će aktivnosti biti na svim navedenim lokacijama (od 18 do 1 sat). Program sadržava interaktivne postaje za posjetitelje, glazbeni program, performans i otvorenje izložbe učeničkih radova kao popratni program navedene aktualne izložbe pod naslovom "Slavonski biennale - Gen Z".

"Slavonski biennale - Gen Z" likovni je i prezentacijski program koji se održava prvi put, i to kao popratni program 28. slavonskog biennala. Ostvaren je u obliku izložbe koja prezentira likovne radove, učenicima/autorima koji se možda prvi put ostvaruju u ovakvom ambijentu, no svakako prvi put u okviru ovog programa i u prostoru MLU-a. U sklopu aktualne izložbe posjetiteljima se nudi mogućnost igranja društvene igre "Solarpunk Future", koja je ujedno i rad umjetničkog kolektiva Solarpunk Surf Club. Aktivnost se održava u MLU-u.

Od 18 do 19.30 sati tu je radionica reciklirane poezije i izrade fanzina. Radionica se tematski naslanja na aktualnu izložbu "28. slavonski biennale - Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa". Cilj radionice je interaktivno upoznati polaznike s pojmom dadaizma u književnosti, odnosno poeziji, koji se bez direktne veze počinje primjenjivati i kroz fanzin, kao jedan od (mnogih) odjeka tog avangardnog pokreta. Prijave za radionicu su obvezne. Aktivnost se održava u MLU-u.

Od 20 do 20.30 sati na programu je performans Maje Bojanić, koja inače na izložbi "28. slavonski biennale", izlaže rad pod nazivom "Strop Sikstinske kapele, sv. II/The Sistine Chapel Ceiling, Vol. II, 2,22 prostorno specifična intervencija, muzejski audiovodič, dokumentacija/site-specific intervention (audio museum guide, documentation)". U Noći muzeja održat će u MLU-u performans s Ninom Goropečnik, Tijom Čiček i Tinom Tomšič.

Od 20 do 22 sata, u suradnji s Centrom tehničke kulture Osijek, ZTK-om Grada Osijeka, Ida Đurkić održat će radionicu za posjetitelje koji će biti u mogućnosti stvoriti vlastite prostorne radove pomoću 3D olovke i filamenta.

U Muzeju likovnih umjetnosti od 20.30 do 00.30 sati, posjetitelji će moći uživati u svirci osječkih jazz-glazbenika.

Tanja Kvorka
AKTIVNOSTI U SKLOPU IZLOŽBE 28. SLAVONSKI BIENNALE
 

Virtualni book

- slavonski autori na Slavonskom biennalu



Svijet u muzeju 

-  interaktivna mapa



Ambijent u prostoru

- aktivnost inspirirana  radom Jake Babnika



Sreća u križaljci

- aktivnost inspirirana radom Tomislava Pavelića



Asocijacije

- aktivnost inspirirana radom Ivone Pupačić



Film 

-  Jednom ćemo gledati Noć muzeja 2023 aktivnost inspirirana radom Tome Savića Gecan



Make a mountain of positive thoughts 

- aktivnost inspirirana radom Wesleya Johna Fouriea

sadržaji
IZLOŽBA,

RADIONICE,

GLAZBA...

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike