Zdravlje
PREHRAMBENE NAVIKE

Preskakanje doručka povećava rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Najmanje dva ili tri obroka dnevno potrebna su tijelu

Temeljne preporuke za pravilnu i zdravu prehranu su jesti raznovrsnu prehranu bogatu voćem i povrćem, birati namirnice biljnog podrijetla, pripremati laganu nemasnu uglavnom kuhanu hranu ili sirovu kao razne salate s maslinovim uljem i začinskim biljem, kuhati lagane juhe od povrća, piti dosta tekućine dnevno, najbolje vodu, i koristiti mediteransko začinsko bilje i maslinovo ulje. Važno je ne preskakati obroke, jesti u češćim i manjim obrocima, jer redoviti obroci osiguravaju organizmu dotok hranjivih tvari, smanjuju osjećaj gladi i iscrpljenosti. Piće i hrana najbolji su na sobnoj temperaturi, a treba izbjegavati masnu, jako začinjenu, prženu i pečenu hranu te izbjegavati zaslađena i gazirana pića. Kremaste je kolače najpogodnije zamijeniti sirovim voćem ili voćnom salatom. Preskakanje jednog od triju standardnih dnevnih obroka može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, pokazala je nova američka studija. Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno općenito povezan s većim mortalitetom, prenosi portal Science Alert.



Preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere s većim mortalitetom od svih uzroka. Problem je uočen i kada su posrijedi sva tri obroka, ako su preblizu jedan drugome. Razmak od 4,5 sata među obrocima također nosi veći rizik od smrti od svih uzroka. Istraživanje je otkrilo kako je vjerojatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno prije umrijeti od onih koji jedu više puta u danu. Veza je ostala čak i nakon što su znanstvenici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, razine fizičke aktivnosti ili kvalitete prehrane. Stoga se preporučuje konzumacija najmanje dvaju ili triju obroka u danu. Studija nije imala dovoljan obuhvat kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između preskakanja obroka i preuranjene smrti, ali već je i poveznica dovoljna za daljnje istraživanje, napominju autori. Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utječu na prehrambene navike i mortalitet. Rezultati se temelje na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost, no ono što su znanstvenici otkrili ima metaboličkog smisla. “Metabolički smisao” odnosi se na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednome od njih u organizam unesi previše energije. To može prouzročiti neravnotežu u načinu na koji tijelo regulira glukozu i posljedično narušiti metabolički sustav. Otprilike 30 posto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno, za što postoje brojni razlozi - od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namjernog gubljenja kilograma...

Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike