Zdravlje
IMA JAKO MALO KALORIJA

Poriluk obiluje vlaknima koja potiču probavu i štiti od infekcija
Objavljeno 23. siječnja, 2023.

Poriluk sadrži tiosulfonate koji rezanjem ili drobljenjem povrća prelaze u sulfide, a te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak, jačaju imunološki sustav, snizuju kolesterol i imaju ulogu prevencije malignih bolesti. Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani, i cijenili ga kao ljekovitu biljku. Plinije opisuje dane poriluka u starom Rimu kada je Neron uveo da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas. Poriluk je, pak, danas nacionalni simbol Walesa. Ima dugačke, plosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan pokraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Može narasti i do pola metra. Podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao. Aroma mu je rafiniranija od većine srodnika.



Pri kupnji poriluka obratite pozornost na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni. Poriluk kupujte onda kada ćete ga koristi, a ako ga ne koristite odmah, odrežite vrhove listova i čuvajte ga u pretincu za povrće hladnjaka ili na hladnom mjestu nekoliko dana. U svakodnevnoj prehrani poriluk možete pripremati na različite načine. Najčešće se poriluk kuha i poslužuje s dodatkom maslinova ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem.

Poriluk možete i pirjati samostalno ili u kombinaciji sa slaninom, šunkom, jajima, puževima, ribom ili gljivama. Pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i krušnim mrvicama ili nadjeven s topljivim sirevima. S gorgonzolom i vrhnjem poriluk može biti sastavni dio umaka za tjesteninu, a možete ga i pohati. Porilukom možete puniti palačinke, gibanice, pite i razna druga tijesta. Poriluk je jedan od najboljih prebiotika koje nam priroda daje. Obiluje inulinom i fruktooligosaharidima - hranom za dobre bakterije u crijevima. Također, obiluje vlaknima koja potiču probavu i čiste probavni sustav. Ima jako malo kalorija, a sadrži puno vlakana koja će očistiti crijeva, produljit će osjećaj sitosti jer organizmu treba više vremena da ih probavi. Može pospješiti rad mozga. Sumporni spojevi mogu također zaštititi vaš mozak od mentalnog propadanja i bolesti povezanih sa starenjem. Može se boriti protiv infekcija. Istraživanja na životinjama pokazuju da kempferol može zaštititi od bakterijskih, virusnih i kvasnih infekcija. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike