Sport
NAKON REMIJA SA SVJETSKIM PRVACIMA

Hrvatski rukomet je živ, a Dance ćemo dočekati
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Nisu Danci prvi put pokazali aroganciju. Sada je jasnije zbog čega je njihova televizija objavila priču staru pet godina

Remi s Dancima na Svjetskom prvenstvu pokazao je kako je hrvatski rukomet još uvijek živ. Kako nam reprezentacija još uvijek može odigrati utakmicu na najvišoj razini. Protiv najboljih suparnika, koji su iza sebe imali potporu deset tisuća navijača. I još dvojice!



Remi s Dancima pokazao je katastrofičarima kako hrvatski rukomet još uvijek nije baš dodirnuo "košarkaško dno". Padamo, to je evidentno, ali u tom padu smo negdje u vremenu prije Rađe i Stojka, koji su svojim dolaskom umjesto usporili ili zaustavili jednostavno - "odbacili padobran".

Kvalifikacije za OI


Vrlo vjerojatno nećemo igrati četvrtfinale Svjetskog prvenstva, ali smo u igri za plasman na Olimpijske igre. S dvije pobjede vjerojatno bismo ovo Svjetsko prvenstvo završili na devetom mjestu, što prilično realno donosi te željene kvalifikacije. Remi s Dancima pokazao je, kao što smo i nakon toga susreta napisali, da ono s Egiptom nije hrvatska realnost. Nakon remija s Dancima još smo bjesniji. Dobro je Goran Šprem rekao: "Više smo napravili prekršaja u tri minute utakmice s Danskom negoli u cijeloj utakmici s Egiptom." A imali smo i tada i rješenja i mogućnosti. I protiv Danaca nam vratari nisu ništa posebno branili, pa je ipak odveden susret u neizvjesnost. Što da su i oni eksplodirali? A što da je Landin branio kako inače zna? Vratari ostaju goruće pitanje hrvatskog rukometa. Previše se lutalo. Nekada ne svojom krivnjom. Za ovaj SP, primjerice, prvi naš vratar bio bi Ivan Pešić. Odlično je branio na početku sezone dolaskom u Nantes, a onda mu se ponovno pojavila kronična bolest. Imamo nešto na vidiku. Kuzmanovića se definitivno isplati čekati.

Gidselov bezobrazluk


Susret s Dancima pokazao je da ona nedavna priča koja je zaključena prije pet godina o sumnjama u sudačke odluke, koja je izišla u danskim medijima tijekom SP-a, nije baš sada bila slučajno tempirana. Danci su već sada dobili suđenje kakvo su poželjeli. I tada, od stotine dionika, igrača, trenera pa i sudaca koji su bili "pod sumnjama", jedino se spomenu imena hrvatskih i makedonskih sudaca. Nisu prvi put Danci prilično stereotipno, pa čak i rasistički prozivali Hrvate za balkansko ponašanje. Izbornik danske ženske reprezentacije Jesper Jensen je nakon poraza od "kraljica šoka" u susretu za treće mjesto na EP-u rekao: "Ovo je bilo kao na Balkanu prije 20 godina kada ste znali da ćete biti prevareni." Nisu španjolski suci imali isti gard prema obje momčadi. Nicolaj Jacobsen, danski izbornik, cijelo je vrijeme nešto objašnjavao. Zato su Španjolci odlučili graditi autoritet na Ivanu Baliću. Što možda nešto govori i o ugledu odnosno nedostatku istoga hrvatskog rukometa u rukometnim institucijama. Uz to, ponašanje Matthiasa Gidsela prema Domagoju Duvnjaku pokazuje da se u Đakovu mogu odgojiti puno kulturniji ljudi od onih u danskom Skjernu, odakle je Gidsel rodom. Sada nam je nakon remija s Dancima jasno. Jednom ćemo ih dočekati. Znamo i možemo mi s Dancima. Zna to i Simon Pytlick, najbolji danski strijelac protiv Hrvatske. Igrao je za Gudme protiv NEXE-a lani u četvrtfinalu Europske lige. U uzvratu je zabio 11. Nije im tada bilo dovoljno.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana