Novosti
OBJEDINJENE TRI KORUPCIJSKE PRESUDE

Sanaderu 18 godina i 8 mjeseci zatvora ukupno
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je odlučilo da će bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na temelju presuda u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina - MOL, iza rešetaka morati provesti ukupno 18 godina i 8 mjeseci. Odluka je to s kraja prosinca, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i odvjetnicima. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović odluku nije želio komentirati. Ustvrdio je tek da je apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu. Obrana godinama ustraje u tvrdnji da za sve presude, jer se radi o sličnim kaznenim djelima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora. Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i pol godina. Prijevremeni otpust može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine.



Nakon više pritvaranja i puštanja u zatvoru je neprestano od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. Naime, bivši vlasnik mesne industrije i HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić priznao je da mu je donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije kada je kupio od države poslovnu zgradu ispod cijene. U listopadu 2021. najviši sud je djelomice potvrdio presudu iz ponovljenog postupka za Fimi Mediju, gdje je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina. Vrhovni sud je u listopadu 2021. potvrdio i presudu kojom je zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina zatvora.



Nepravomoćno je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, a oslobođen je i za prodaju jeftine struje Ježićevu Diokiju na štetu HEP-a, što je 2021. potvrdio najviši sud. H
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament