Novosti
KOLIČINA GOTOVOG NOVCA U STAROJ VALUTI SMANJUJE SE

U Hrvatskoj je još uvijek u optjecaju 11,9 milijardi kuna
Objavljeno 21. siječnja, 2023.
Iz HNB-a kažu kako nije poznata distribucija eura među pojedinim članicama europodručja

Na kraju 2022. gotov novac u optjecaju u Hrvatskoj, izvan trezora HNB-a i banaka, iznosio je 14,7 milijardi kuna, što je za 21,5 milijardi kuna ili 59,4 % manje nego na kraju 2021., kada je iznosio 36,2 milijarde kuna. Tijekom prvih 18 dana siječnja, gotov novac u optjecaju dodatno je smanjen za 2,8 milijardi kuna te se 18. siječnja 2023. u optjecaju nalazilo 11,9 milijardi kuna, doznajemo u Hrvatskoj narodnoj banci.Sličan intenzitet smanjenja iznosa gotovine u optjecaju u godini uoči uvođenja eura zabilježen je i u usporedivim zemljama koje su uvodile euro, pri čemu je proces bio najintenzivniji u mjesecima neposredno prije uvođenja eura, odgovorili su nam iz HNB-a, na upit o tome s koliko kuna nakon zamjene nacionalne valute još hrvatski građani barataju. Primjerice, taj se iznos u odnosu na pet dana ranije smanjio za 0,4 milijarde kuna. To je velik posao koji neće ići brzo, a prvih mjeseci intenzitet zamjene svakako će biti veći.

Iz HNB-a kažu kako im je od ulaska Hrvatske u europodručje poznat podatak o ukupnom iznosu eura koji je u optjecaju u tom području, ali nije poznata distribucija eura među pojedinim članicama europodručja, pa tako ni u RH, kao ni iznos eura koji cirkulira izvan njega. "HNB, kao i sve ostale središnje banke europodručja, prati podatak o netoizdavanju, što predstavlja razliku između gotovog novca eura izdanog bankama u našim gotovinskim centrima i onog zaprimljenog od banaka u naše gotovinske centre. Taj podatak obvezni smo dostavljati i Europskoj središnjoj banci (ESB). Prema posljednjim podacima, 18. siječnja 2023. netoizdavanje gotovog novca eura u Hrvatskoj iznosilo je 2.062.467.324,74 eura", ističu. Tu su, osim toga, i euri koje hrvatski građani od ranije imaju kod sebe, a izdale su ih ostale članice europodručja. Iz HNB-a dodaju kako se prema podacima ESB-a, zadnjeg dana prosinca 2022. u optjecaju nalazilo 29.450.132.022 komada euronovčanica vrijednih 1.571.986.948.065 eura te 144.996.866.669 komada eurokovanica vrijednih 32.475.796.473 eura.

U prva dva tjedna od uvođenja eura u optjecaju su istodobno bile i kune i euri. Dvojni optjecaj može trajati najviše šest mjeseci, a nacionalni propis može urediti da traje kraće. U državama koje su euro uvele nakon 2002. trajao je dva tjedna. HNB podsjeća kako će banke, Fina i Hrvatska pošta (HP), 12 mjeseci od uvođenja eura (do 31. prosinca 2023.), mijenjati kune za eure po fiksnom konverzijskom tečaju (7.53450). U jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna bez naknade. U Fini će se moći i više, ali se za sve iznad toga zaračunava naknada 0,01 euro po komadu novčanice ili kovanice. Hrvatska pošta, pak, zaračunava 1,5 posto naknade na iznos najmanjih apoena, a treba najaviti zamjenu iznosa većih od 750 kuna.

Nisu sve države dogovorile iste aranžmane za uvođenje eura. Naime, ciparska funta, finska marka, francuski franak, grčka drahma, talijanska lira, malteška lira, portugalski eskudo i španjolska peseta više ne vrijede, jer su imali ograničeno razdoblje u kojem su se novčanice ili kovanice tih valuta mogle zamijeniti, a ono je isteklo. Nizozemsku to tek čeka - novčanice guldena do 1. siječnja 2032. mogu se mijenjati za euro. Novčanice ranijih nacionalnih valuta u ostalim državama eurozone će se, kao što je slučaj i s novčanicama kune, moći mijenjati za eure zauvijek. To vrijedi za austrijski šiling, belgijski franak, estonsku krunu, njemačku marku, irsku funtu, latvijski lat, litvanski litas, luksemburški franak, slovačku krunu i slovenski tolar.

Igor Bošnjak
PRAVILA ZAMJENE
Nakon 1. siječnja 2024. zamjenu novčanica i kovanica kune radit će samo HNB, bez naknade i ograničenja u količinama. Novčanice kune moći će se zamijeniti za euro u neograničenom roku. “Primjerice, ako neki naš građanin pronađe novčanice kune 2038. godine, moći će ih zamijeniti za eure u HNB-u bez naknade po fiksnom tečaju konverzije. No, kovanice kune moći će se zamijeniti samo tri godine od uvođenja eura, do 31. prosinca 2025., s tim da se tijekom 2023. novčanice i kovanice kune ne zamjenjuju u HNB-u”, ističu iz HNB-a.

Možda ste propustili...

SUNČANA GLAVAK KANDIDATKINJA NA LISTI HDZ-A ZA EUROPSKI PARLAMENT

Hrvatska je istinska uspješna priča unutar Europske unije

ČELNICI POLITIČKIH SKUPINA U EU-U OKUPIT ĆE SE NA SLUŽBENOM SASTANKU U UTORAK

Predsjednica Europskog parlamenta Metsola: Rad počinje 'odmah'

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

2

ADMINISTRATIVNI PROBLEMI U SUSTAVU

Novi umirovljenici često i mjesecima čekaju na isplatu svoje prve mirovine

3

POLICIJA TRAŽI NAPADAČE NA BOTA I FREEMANA TE TVRDI:

Osijek je i dalje siguran grad