Novosti
VELIK PORAST BROJA OGLASA ZA POSAO

Najtraženija zanimanja i dalje su ona u turizmu i ugostiteljstvu
Objavljeno 21. siječnja, 2023.
Među najtraženijim zanimanjima u 2022. godini ona su iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje. Udio oglasa u kategoriji prodaje povećao se u odnosu prema prethodnoj godini, te sada ta kategorija nosi petinu svih oglasa. Na platformama MojPosao, web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, objavljeno je više od 84 tisuće oglasa za posao, što je 13 posto više nego 2021. i čak 22 posto više nego pretpandemijske 2019. Na oglase za posao pristiglo je gotovo 1,5 milijuna prijava, što je osam posto više nego 2019.

"Iako je 2021. godina imala snažan rast i najveći broj zapošljavanja uopće, 2022. bila je još bolja. Sve to čini se logično jer smo 2021. godine imali rast BDP-a od 13,1 posto, a za 2022. on se procjenjuje na šest posto. Najveći utjecaj na rast imao je sektor turizma i ugostiteljstva. Zanimljivo je kako je bilo manje oglasa za zapošljavanje u inozemstvu, što upućuje na to da strane kompanije teško mogu pronaći kandidate u Hrvatskoj. Također, valja istaknuti kako smo u prošloj godini imali približno 120.000 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj i u isto vrijeme 115.000 stranih radnika. Nezaposlenima koji žele raditi treba pomoći prekvalifikacijama ili dodatnim školovanjem, a ostalima drugim oblicima socijalnog zbrinjavanja, a ne kroz HZZ. Sada je i prava prilika da se smanji i ozdravi javni sektor. Upravo te osobe, uz dodatne edukacijske i prekvalifikacijske programe, mogu postati ključna radna snaga za daljnji razvoj domaćeg tržišta rada. Na žalost, plaće su postale glavni razlog zbog kojeg posloprimci napuštaju postojeća radna mjesta, a uza sve veći rast broja stranih radnika čini se kako nas u ovoj godini čeka još puno izazova", kaže Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

S obzirom na vrstu zaposlenja, lani su oglasi za rad na neodređeno činili 75 posto ukupnog broja oglasa. “Vidljivo je kako se nudi sve više ugovora za rad na neodređeno vrijeme, što upućuje na sve bolju poziciju radnika na tržištu rada. Uz to, unaprjeđenje regulacije rada od kuće pozitivan je korak, ali nisam siguran je li dovoljno dobar”, dodaje Žonja. D.Pav.
MOGUĆE JE DA NAS ČEKA RECESIJA
”Prognoze rasta BDP-a u 2023. sve su skromnije (jedan posto ili manje), iako se nedavno pričalo i o rastu od tri ili četiri posto, a moguće je da nas čeka i recesija. Osobno se nadam kako će nas turizam opet izvući, iako recesija u Njemačkoj i nekim drugim europskim zemljama može imati jak utjecaj na nas. Moramo biti svjesni i činjenice da smo mi primarno autodestinacija, a od početka godine i dio Schengena te eurozone, što bi nam u nadolazećem razdoblju moglo pomoći”, ističe Igor Žonja.