Ekonomija
POŠTEĐENI TEŠKIH POSLJEDICA PANDEMIJE

Gospodarski rast u Africi iznad prosjeka
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Afričko gospodarstvo rast će u ovoj i idućoj godini stabilnim tempom, znatno iznad svjetskog prosjeka, ali napredak ugrožavaju visoki troškovi zaduživanja, procjenjuje Afrička razvojna banka (AfDB). Afrika je bila pošteđena teških zdravstvenih posljedica pandemije bolesti COVID-19, ali mnoge zemlje teško su pogodile njezine gospodarske posljedice.

U 2021. gospodarstvo se oporavilo, ali u 2022. oporavak su omeli inflacija, skok cijena hrane i pooštravanje monetarne politike u velikim svjetskim gospodarstvima. Tako je rast afričkog BDP-a u 2022. usporio na 3,8 posto, s 4,8 posto u 2021.

U 2023. i 2024. godini aktivnost bi trebala porasti gotovo istim tempom kao i lani te nadmašiti svjetski prosjek, procijenila je Afrička razvojna banka u "Makroekonomskim rezultatima i izgledima", objavljenim u četvrtak. "Afrika je kontinuirano pokazivala otpornost", napisao je u predgovoru izvješća predsjednik AfDB-a Akinwumi Adesina. "Pet afričkih zemalja s najboljim rezultatima u razdoblju prije pandemije bolesti COVID-19 rast će više od 5,5 posto", dodao je Adesina. Mozambik i Senegal bit će u skupini s najvišim stopama rasta, zahvaljujući prihodima i ulaganjima povezanima s velikim projektima eksploatacije prirodnog plina. Senegal će u ovoj godini zabilježiti 10,2-postotni skok aktivnosti, a u Mozambiku gospodarstvo će u idućoj godini porasti za osam posto. Kočnica Africi bit će i u ovoj godini dva najveća gospodarstva, Nigerija i Južnoafrička Republika, s prognoziranim stopama rasta od 3,1, odnosno 1,4 posto. H
Inflacija najviša u više od deset godina
Inflacija je u prosjeku u 2022. dosegnula 13,8 posto, najvišu razinu u više od deset godina. Do 2024. trebala bi se spustiti na 8,8 posto. AfDB ipak upozorava da je očekivani gospodarski napredak Afrike i dalje krhak, naglašavajući da je od početka pandemije snažno porastao broj zemalja koje su zapale u dužničku krizu, ili im prijeti ta opasnost. Pooštravanje monetarne politike u bogatim zemljama pojačalo je pritisak na Afriku zbog viših troškova servisiranja duga, ograničenog pristupa međunarodnim tržištima kapitala i nestabilnosti na deviznim tržištima, objašnjava AfDB.

Najčitanije iz rubrike