Ekonomija
IZNIMNO POSJEĆENE RADIONICE O ZOR-U

Više od 500 poduzetnika interesira rad na daljinu
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Zakon o radu strateški je propis koji ima golem utjecaj na gospodarstvo, stoga će i dalje biti prioritet, ističu iz HUP-a

Hrvatskoj je nužan moderan i fleksibilan zakon o radu koji odražava stvarno stanje na tržištu rada. Poslodavci već danas imaju golem problem s nedostatkom radnika. Radno aktivno stanovništvo iseljava se u države s fleksibilnim radnim zakonodavstvom, što dokazuje ono na što poslodavci dugo upozoravaju: restriktivno zakonodavstvo ne znači zaštitu radnih mjesta ni radnika; dapače fleksibilan zakon pomaže otvaranju novih radnih mjesta, napredovanju zaposlenika i rastu njihova standarda, ali i plasmanu novih investicija.



Isticala je to u nekoliko navrata glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber. Vezano uz te teme, Hrvatska udruga poslodavaca u suradnji s Ministarstvom rada, obitelji i socijalne politike (MROS) za svoje je članice organizirala radionice o izmjenama i dopunama Zakona o radu (ZOR), koji je stupio na snagu s prvim danom godine.

Ključan dokument


Da je ZOR ključan dokument za poslodavce, svjedoči i golemo zanimanje za radionicu - na njoj je, fizički i preko online-platforme bilo više od 500 sudionika.

Izmjene i dopune Zakona o radu sudionicima su predstavili Dražen Opalić, pomoćnik ministra MROS-a, Josipa Klišanin, načelnica Sektora za rad u Upravi za rad i zaštitu na radu - MROS, Irena Cvitanović, viša savjetnica - specijalistica za radno pravo.

Zakon o radu strateški je propis koji ima golem utjecaj na domaće gospodarstvo, stoga će novi i moderni i dalje biti prioritet Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz HUP-a podsjećaju da ne podržavaju donesene izmjene i dopune ZOR-a zbog principijelnih razloga s obzirom na to da sadržava nejasnoće oko provedbe odredbi u praksi, sadržava odredbe koje diskriminiraju zaposlenike na temelju (ne)članstva u sindikatu i odredbe koje ne pridonose modernizaciji tržišta rada.

Među glavnim zahtjevima HUP-a jesu jednostavnije uređivanje rada na daljinu i rada na izdvojenom mjestu rada, jasnije sklapanje i raskidanje ugovora o radu, fleksibilizacija rada na određeno vrijeme, kao i praćenje trendova na tržištu rada.

Upravo za te su teme poduzetnici pokazali i najviše interesa, pa je najviše pitanja bilo o odredbama zaštite na radu pri radu na daljinu i radu na izdvojenom mjestu rada, kao i o odredbama vezanima uz ograničenje sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, ali i o novim odredbama kojima se definira plaća.

Pozitivan iskorak


Kao pozitivan iskorak HUP je u intenzivnim pregovorima s resornim ministarstvom izborio jasnije uvijete rada na digitalnim platformama. - Promjene koje donosi ZOR u tom dijelu su pozitivne jer smo dojma da će rad biti transparentniji, svi dionici imat će jasan regulatorni okvir, radnici na digitalnim platformama biti zadovoljniji i zaštićeniji, navode iz HUP-a.

Radionica Izmjene i dopune Zakona o radu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Split u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je i u Splitu.

Uvodnu riječ održali su Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, i Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

Prezentaciju "Izmjene i dopune Zakona o radu" održala je Josipa Klišanin, načelnica Sektora za rad u Upravi za rad i zaštitu na radu (MROSP), a na brojna pitanja sudionika radionice osim predstavnika Ministarstva i predstavnika HUP-a odgovarali su i Nenad Seifert, direktor HUP-a Regionalnog ureda Rijeka i voditelj radne skupine za izmjene Zakona o radu, te Dario Ćorić, pravni savjetnik HUP-a. Poduzetnicima su detaljno objašnjene sve izmjene, s posebnom pozornošću ugovorima na određeno i prihvatljivim iznimkama, radu na izdvojenom mjestu rada i radu na daljinu, dodatnom radu, plaćama i naknadama, dužem ostanku u svijetu rada, radu preko digitalnih radnih platformi itd…

Zdenka Rupčić
Radionica u Osijeku bit će 26. siječnja
Sudionici su postavljali pitanja od kojih iz HUP-a navode pitanja ograničenja broja ugovora o radu na određeno vrijeme i njihovu uzastopnost, o radu u preraspodjeli i dodatnom radu, pitanja o obračunu plaće i njezinim sastavnim djelovima, sezonskom radu i preraspodjeli radnog vremena i brojna druga, na koja su strpljivo odgovarali predstavnici HUP-a i Ministarstva. Poslodavci su upozoreni da svi novi ugovori o radu moraju biti usklađeni sa sadržajem zakona i novim odredbama. Kako doznajemo, HUP-ov Regionalni ured Osijek u Osijeku će za poduzetnike održati radionicu o izmjenama i dopunama Zakona o radu 26. siječnja 2023.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike