Regija
”SURADNJOM DO TRIJEZNOG SUŽIVOTA”

Prevencija ovisnosti o alkoholu - novi projekt
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Projektom će se financirati rad stručnih timova u klubovima liječenih alkoholičara. Ministarstvo zdravstva ga je prihvatilo
VIROVITICA



Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u natječajnom postupku prihvatilo je projektni prijedlog Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije pod nazivom "Suradnjom do trijeznog suživota". Riječ je projektu kojim će Zavod u suradnji s partnerima (udrugama klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine) tijekom 2023. godine osnažiti stručne kapacitete klubova liječenih alkoholičara kako bi oni bili što učinkovitija podrška liječenju alkoholičara. Bit će to još jedan u nizu projekata usmjerenih na prevenciju ovisnosti o alkoholu, odnosno alkoholizma i alkoholom prouzročenih poremećaja među stanovnicima Virovitičko-podravske županije.



Stručni i javni izazov


Prema riječima voditelja projekta, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda Siniše Brlasa, alkoholizam je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i velik je stručni i javni izazov svima koji se suprotstavljaju tom problemu.

– Sustav klubova liječenih alkoholičara jedan je od najučinkovitijih oblika pomoći liječenim alkoholičarima u njihovoj borbi s ovim problemom u pokušaju da očuvaju i održe postignutu apstinenciju od pijenja alkohola. Stoga će se ovim projektom financirati rad stručnih timova u klubovima liječenih alkoholičara, bit će provedena i edukacija stručnjaka koji se u svome radu susreću s alkoholičarima ili s osobama koje prekomjerno piju alkohol te će se pripremiti informativno-edukativni materijali o štetnom djelovanju alkohola. Tako zamišljen set aktivnosti ima za cilj osnažiti kapacitete dionika za učinkovitiju skrb o zdravlju ove posebno ugrožene populacijske skupine.

Na području Virovitičko-podravske županije trenutačno se provode tri projekta usmjerena na prevenciju alkoholizma. Prof. Brlas ističe da su projektne aktivnosti osmišljene tako da budu doprinos cjelovitoj borbi protiv ovisnosti o alkoholu.

Europski standardi


– Uvezivanje triju projekata odnosno programa u jednu cjelinu s istim globalnim, ali različitim specifičnim ciljevima izniman je logistički izazov jer zahtijeva usklađeno djelovanje niza dionika i velikog broja suradnika i provoditelja u mreži kompleksne interdisciplinarne i međusektorske suradnje te je u metodološkom smislu jedinstven i pravi je pionirski pothvat u pristupu koji je usklađen s europskim standardima kvalitete u prevenciji – kaže voditelj projekta, prof. Siniša Brlas.

Petar Žarković
Tri preventivna programa u županiji
Zavod za javno zdravstvo trenutačno provodi preventivni program “Kako ne utopiti mladost u alkoholu” u školama i zajednici radi prevencije pijenja alkohola među mladima, te nacionalni program “Zdrav za pet”, u kojemu je jedna komponenta također usmjerena na prevenciju pijenja alkohola kao rizičnog ponašanja učenika. “Suradnjom do trijeznog suživota” treći je projekt, odnosno program, koji se simultano provodi u Virovitičko-podravskoj županiji, a imaju sinergijski učinak jer se problemom pijenja alkohola bave na različite načine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike