Novosti
MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA

Vratili gotovo pola tone eksploziva
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Velike količine zabranjenog oružja ostalo je nakon Domovinskog rata sakriveno ili odbačeno na području Vukovarsko-srijemske županije. Policija je svih tih godina apelirala na građane da vrate oružje, jer time sprječavaju moguće tragedije kakvih je, nažalost, bilo, a među poginulima je bilo i djece. Od početka kampanje "Mir i dobro" u rujnu 2007. do 31. prosinca 2022. godine, građani su na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske dragovoljno predali 476,2 kilograma eksploziva, 180.883 komada streljiva, 197 komada automatskog i 300 komada dopuštenog oružja te 5808 komada rasprskavajućeg oružja.

Povrat se nastavio i u 2023. godini, pa su od početka siječnja u tri poziva građana za dragovoljnu predaju i pronalazak oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, policijski pirotehničari preuzeli tri ručne bombe, 100 komada streljiva i dva eksploziva TNT od 100 grama. Prošle su godine tijekom kampanje građani dragovoljno predali 13,1 kg eksploziva, 2887 komada streljiva, dva oružja kategorije "B", 89 komada rasprskavajućeg oružja te 204 komada pirotehničkih sredstava.

Iz policije navode kako uspješnost MUP-ove kampanje "Manje oružja, manje tragedija" iz godine u godinu dokazuju značajne brojke dragovoljno predanog oružja. Te brojke ukazuju i na kontinuirano podizanje svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima, što predstavlja ostvarenje posredne svrhe ove kampanje.

"Pozivamo i dalje sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju, ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva, da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te pričekaju dolazak policijskih pirotehničara, koji će doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasna sredstva na siguran način. Osim što bez sankcija mogu predati ilegalno oružje, građani mogu predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde), koja pripadaju u kategorije F2 i F3. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena", poručuju iz PU vukovarsko-srijemske. S.Lacić
Možda ste propustili...