Autoglas
TREBAO BI DEBITIRATI 2025. GODINE

Stiže Suzuki eVX, koncept električnog crossovera
Objavljeno 17. siječnja, 2023.

I Suzuki hvata korak s elektrifikacijom, pa je predstavio svoj BEV koncept na sajmu Auto Expo u New Delhiju 2023. eVX je kompaktni crossover koji bi u svom serijskom izdanju trebao debitirati negdje 2025. godine. Japanski proizvođač automobila prilično je spor i ostaje jedan od rijetkih proizvođača starih automobila koji još uvijek nema potpuno električni automobil u svom portfelju, a čini se da bi ljubitelji brenda na to morali pričekati još koju godinu.



eVX je potpuno električni konceptni SUV izveden iz Suzukijeva prvog globalnog strateškog električnog vozila. Predviđeno je da će biti predstavljen na tržištu do 2025. godine. Do tada će i više nego dobro doći hibridni modeli koji su vrlo popularni i kod nas. eVX je BEV model koji kombinira Suzukijev snažan 4×4 DNK s naprednim značajkama najnovijih BEV-ova. Vanjski izgled dizajniran je tako da odmah bude prepoznatljiv kao Suzuki SUV. Osim toga, cilj mu je prenijeti nasljeđe marke 4×4 u novu električnu eru kako bi se pružilo istinsko iskustvo vožnje Suzuki SUV-a. Suzuki ne otkriva puno u pogledu tehničkih specifikacija, osim da eVX ima pogon na sve kotače, da je veći od Vitare i dolazi s baterijom kapaciteta blizu 60 kWh i autonomijom od oko 550 km.

Dizajn je oštar i agresivan i sugerira da je eVX spreman za off-road. Ipak, ima još dosta vremena dok Suzuki zapravo ne počne proizvoditi automobil temeljen na eVX-u, pa bi se neke stvari mogle promijeniti. Suzuki je također istaknuo da surađuje s Inmotiveom iz Kanade na projektu koji omogućava dvobrzinski prijenos za EV. To bi u konačnici povećalo učinkovitost i domet, te će se koristiti u budućim automobilima Suzukija.

Na konferenciji za novinare na Auto Expo 2023, predsjednik Suzuki je rekao: "Drago mi je što mogu otkriti eVX, naše prvo globalno strateško električno vozilo. U Suzuki grupi suočavanje s globalnim zagrijavanjem je prioritet. Promičemo niz globalnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Suzuki će nastaviti pružati vrijedne proizvode našim kupcima diljem svijeta optimizirajući ih za način na koji različiti ljudi žive i voze."

Suzuki je također objavio da je potpisao zajednički razvojni ugovor s Inmotiveom iz Kanade. Dvije će tvrtke raditi na dvobrzinskom mjenjaču za električna vozila, koji će se koristiti u budućoj proizvodnji Suzukijevih električnih vozila.

Mato PAVLIČEVIĆ