Novosti
OSTVARIVANJE PRAVA NA OBITELJSKU MIROVINU

U samo šest dana više od 1900 zahtjeva u Osijeku
Objavljeno 16. siječnja, 2023.
Uz zahtjev je u dijelu slučajeva potrebno predati vjenčani list i smrtovnicu

Od početka siječnja, uz prelazak na euro kao novu nacionalnu valutu, još je jedna promjena privukla pozornost dobrog dijela domaće javnosti. Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine izmijenjen je model obiteljskih mirovina kako bi se korisnicima povećalo ukupno mirovinsko primanje omogućavanjem isplate dijela obiteljske mirovine uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine.



Veliko zanimanje


Dakle, sada je članu obitelji (bračnom/izvanbračnom drugu/razvedenom bračnom drugu s dosuđenim pravom na uzdržavanje/životnom partneru ili neformalnom životnom partneru) omogućeno uz korištenje (svoje) starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine i korištenje dijela obiteljske mirovine. Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto obiteljske mirovine za jednog člana obitelji, a propisuje se najniži i najviši iznos.

Pravo na isplatu ostvaruje se na temelju zahtjeva korisnika mirovine. Prvih dana ove godine bilo je veliko zanimanje za to pravo, na razini Hrvatske samo u prva tri radna dana 2023. podneseno je približno pet tisuća zahtjeva. Slično je i na lokalnoj razini, Područnoj službi HZMO-a u Osijeku do 11. siječnja, ali zapravo samo u šest radnih dana ove godine, podneseno je 1917 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine.

Zahtjev se podnosi nadležnoj područnoj službi odnosno područnom uredu i ispostavi HZMO-a prema prebivalištu podnositelja zahtjeva (ili nadležnoj područnoj službi/uredu HZMO-a koji je isplaćivao mirovinu), poštanskim uredima diljem Republike Hrvatske, mirovinskim informativnim centrima ili online preko e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani. Područna služba HZMO-a u Osijeku pokriva područje Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije. U Osječko-baranjskoj županiji, uz Osijek, ispostave su i u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu.

Iako su prve informacije govorile kako je dovoljno podnijeti samo zahtjev, naši čitatelji kazuju kako je u većini slučajevo potrebno još "papira". U središnjici HZMO-u provjerili smo kojih i zašto. "Podatci o činjenici smrti dostupni su svim voditeljima postupka (OIB servis), stoga smrtni list nije potrebno dostavljati. Vjenčani list potrebno je dostaviti kada je (u većini slučajeva) riječ o korisnicima starije dobi koji su vjenčani u jednoj od republika bivše SFRJ i/ili ako je supružnik preminuo u jednoj od republika bivše SFRJ jer podatci o vjenčanju i/ili činjenici smrti nisu upisani u matice Republike Hrvatske. Druga dokumentacija se ne prikuplja. Ako je dokumentacija nepotpuna, od podnositelja zahtjeva naknadno će se zatražiti dostava potrebne dokumentacije (kao i u svim upravnim postupcima)", odgovaraju na naš upit iz HZMO-a.

Nema ograničenja


U HZMO-u su poduzete brojne aktivnosti kako bi korisnicima olakšali i ubrzali ostvarivanje prava vezano uz novi model obiteljskih mirovina, odnosno isplatu dijela obiteljske mirovine. U svim područnim službama i uredima HZMO-a povećan je broj šaltera na kojima se mogu predati zahtjevi, pa dužih čekanja trenutačno nema. Tiskanica zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine dostupna je i na web-stranici HZMO-a, kao i sustavu e-Građani, na portalu e-Usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tiskanica zahtjeva dostupna je također u svim područnim službama, uredima i ispostavama HZMO-a, a može se kupiti u Narodnim novinama. "Napominjemo da podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno", podsjećaju iz HZMO-a.

Korisnik kojem je priznato pravo na osobnu mirovinu ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za stjecanje tog prava. Korisniku koji nije ostvario pravo na osobnu mirovinu isplata dijela obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za osobnu mirovinu. Iznimno, korisniku osobne mirovine koji je i jedini korisnik obiteljske mirovine, a koji zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine podnese najkasnije do 31. prosinca 2023. dio obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za 12 mjeseci unatrag, a najranije od 1. siječnja 2023.

Dario Kuštro
POVEĆANJE
Najniži iznos određuje se u visini tri aktualne vrijednosti mirovine (ali ne više od 50 % pripadajuće obiteljske mirovine), a najviši iznos dijela obiteljske mirovine ako je zbroj starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine i dijela obiteljske mirovine veći od 80 aktualnih vrijednosti mirovine isplaćuje se u visini razlike do 80 AVM-a (AVM se usklađuje 1. siječnja i 1. srpnja). Sve obiteljske mirovine povećane su za 10 posto i bit će isplaćene u veljači za siječanj.