Zdravlje
ISTRAŽIVANJE : KAKO ZIMA UTJEČE NA MENSTRUALNI CIKLUS

Promjene u razini hormona izazivaju brojne probleme
Objavljeno 16. siječnja, 2023.
Smanjeno izlaganje sunčanom svjetlu može utjecati na proizvodnju hormona

Većini ljudi zima označava vrijeme slavlja, odmora i zabave na snijegu. Ponekad hladno vrijeme može negativno utjecati na naše raspoloženje, čak i na zdravlje. To se posebno odnosi na žene, jer zima može izazvati promjene u menstrualnom ciklusu, a kad je riječ o ženskom intimnom zdravlju, čini se da tu uvijek postoji neki tabu.Migrene, tjeskoba


Istraživanje koje je obuhvatilo 5083 žene u dobi od 18 do 45 godina u Velikoj Britaniji, SAD-u, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji dalo je uvid u promjene koje žene doživljavaju tijekom zime, kao i uvid u to koliko ih je primijetilo ili čak progovorilo o intimnim zdravstvenim problemima. Zima utječe na menstrualne cikluse, a to je potvrdilo čak 30 % ispitanica, koje su rekle da su im menstruacije tijekom zime bolnije. Više neredovitih ciklusa imalo je 17 % ispitanica; 14 % ih je primijetilo duže, a 9 % kraće trajanje mjesečnice. Menstruaciju prate različiti simptomi, a istraživanje je pokazalo da je 59 % ispitanica imalo problema zbog napuhnutosti i plinova. Čak ih 45 % ima migrene, a 40 % osjeća tjeskobu. Proljev i mučnine imalo je 35 % ispitanica, a 33 % nelagodu u mjehuru ili rektumu. Njih 23 % primijetilo je da im je koža osjetljivija. Te informacije pokazuju kako mnoge žene teško prolaze kroz menstruaciju te vjerojatno imaju teškoće i u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Dr. Susannah Unsworth, medicinska specijalistica i ginekologinja brenda Intimna, objašnjava zašto se javljaju neki od simptoma: “Kao što istraživanje pokazuje, menstruacija može prouzročiti mnoge simptome, i mnoge će žene imati različite zdravstvene probleme. Jedan od najučestalijih simptoma je bol. Ona je općenito izazvana menstrualnim grčevima, koji se javljaju kad se mišići maternice grče kako bi se sluznica maternice mogla ljuštiti. Taj proces djelomično je posljedica povećanja količine spojeva koji se nazivaju prostaglandini. Ti spojevi uzrok su upalnih promjena koje mogu izazvati bolove oko maternice, ali također mogu prouzročiti simptome u obližnjim organima, kao što su mokraćni mjehur i crijevni trakt. To može dovesti do simptoma kao što su proljev, napuhnutost i učestalo mokrenje.”

”Drugi simptomi često mogu biti potaknuti promjenama u razini hormona povezanih s menstrualnim ciklusom. Migrene su dobar primjer, jer mnoge žene imaju ponavljajuće migrene povezane s menstruacijom. PMS je također povezan s razinama hormona. Promjene u menstruaciji često su ozbiljnije tijekom predmenstrualnog razdoblja, kada neke žene doživljavaju ekstremne promjene raspoloženja”, objašnjava dr. Unsworth.

Intiminino istraživanje pokazalo je kako mnoge žene osjećaju da su im menstruacije bolnije tijekom zimskih mjeseci i da im se dužina ciklusa mijenja. Postoje različite teorije o tome kako se to događa. Jedna teorija je da hladno vrijeme prouzročuje sužavanje krvnih žila, što povećava bol. Druga teorija uključuje činjenicu da se zimi manje krećemo i provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, što dovodi do slabijeg raspoloženja i pogoršanja percepcije boli.

Inkontinencija


Smanjeno izlaganje sunčanom svjetlu može utjecati na proizvodnju hormona. To rezultira nižim razinama proizvodnje FSH hormona, što dovodi do rjeđe ovulacije i dužih ciklusa. Također utječe na proizvodnju hormona štitnjače, što usporava metabolizam. Nnajčešći problem je slabost mišića zdjeličnog dna. Čak 58 % ispitanica pati od stresne inkontinencije, što znači da im pobjegne malo mokraće kada se smiju, kašlju, kišu ili podižu teške predmete. “Bježanje mokraće često počinje nakon porođaja, kada vrlo malo žena ima priliku razgovarati s fizioterapeutom za zdjelično dno. Potaknula bih svaku ženu s bilo kojim oblikom inkontinencije da potraži savjet o vježbama za zdjelično dno jer one mogu znatno otkloniti te simptome te također smanjiti pojavljivanje budućih teškoća, kao što je prolaps”, objasnila je dr. Unsworth.
Jasminka Knežević
Individualni program vježbanja
S kojim se god zdravstvenim problemom žene susreću, moraju znati da o tome mogu i trebaju razgovarati s prijateljima, obitelji i, što je najvažnije, sa svojim liječnikom. Medicinski stručnjaci mogu objasniti simptome i educirati pacijentice o mogućnostima liječenja. Ako slabost mišića zdjeličnog dna prouzročuje disfunkciju, najbolje je posjetiti ginekologa ili fizioterapeuta za zdjelično dno, koji vam može napraviti individualni program vježbanja te vas naučiti kako pravilno izvoditi Kegelove vježbe.

Loš san
Prije početka menstruacije postoji još jedno izazovno razdoblje, koje se zove PMS. U danima ili tjednima koji prethode menstruaciji mnoge žene osjećaju promjene u obrascima spavanja - točnije, njih 65%. Većina kaže da im je tada teško zaspati ili da se često bude. Neke pate od nesanice zbog PMS-a ili imaju problema s buđenjem.

Slabost mišića
Slabost mišića dna zdjelice može dovesti do raznih zdravstvenih problema, a ponekad i do bolnog seksa, što je iskusilo 43 % ispitanica istraživanja brenda Intimna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike