Zdravlje
SLATKA KOŠTICA BADEMA

Iako ima visok udio masti, vrlo je poželjan u prehrani
Objavljeno 16. siječnja, 2023.
Bez slatkog badema mnoge su slastice gotovo nezamislive. Slatka koštica badema, koja se uglavnom i koristi za jelo, sadrži veliku količinu proteina (20 %), 25 % ugljikohidrata i čak 50 % biljnog ulja. Ipak, bez obzira na visok udio masti, pripada skupini poželjnih namirnica u prehrani zbog visokog udjela vlakana, vitamina E i zdravih ugljikohidrata, piše Kreni Zdravo. Vitamin E poznat je po svojem antioksidativnom djelovanju, a sprječava i začepljenost krvnih žila, čime štiti od infarkta srca i moždanog udara. Usto, podiže obrambeni prag organizma i ne dopušta raznim mikroorganizmima i virusima da znatnije djeluju na naše zdravlje. Posebno su dobri rezultati vitamina E uočeni u osoba starijih od 60 godina. Osim samog ploda, u širokoj je uporabi i bademovo ulje, koje je jedno od najpoznatijih i najprimjenjivanijih ulja u farmaciji. Osjetljivo je na svjetlo, pa ga treba čuvati u punoj posudi i zaštititi od svjetlosti.

Bademe možemo zapeći u pećnici tako da ju zagrijemo na 170 stupnjeva, rasporedimo bademe i pečemo dok ne poprime zlatnosmeđu boju i ne zamirišu. Ovisno o pećnici, pecite od 10 do 20 minuta. Možemo ih zapeći i u tavi. Izaberite plitku tavu, idealno onu za palačinke i stavite na nju sloj badema. Grijte na laganoj vatri, stalno miješajući kako bademi ne bi zagorjeli. Nakon nekog vremena, kada miris badema preplavi kuhinju, ugasite vatru. Bademi su bogati uljem, pa će se peći i neko vrijeme nakon što ih maknete iz pećnice/tave.

Bademovo ulje ne koristi se samo u kozmetici nego je i aktivna i pomoćna tvar u farmaceutskoj industriji. Također, bademovo ulje je među najskupljima, i to zato što je osobito cijenjeno u kozmetici. Djeluje emolijentno, odnosno omekšava kožu. Ulje badema može se dobiti iz gorkih i slatkih badema. Hladno prešano ulje slatkog badema ima samo blagi miris badema, a hladno prešano ulje gorkog badema ima iznimno snažan miris cijanida. Smatra se izvrsnim za gotovo sve tipove kože, a posebice je popularno u dječjoj kozmetici. Izvanredno je i za njegu zrele kože. Upotrebljava se u uljnim proizvodima za čišćenje lica. Neutralnog je mirisa pa se od njega prave i macerati, kada se želi istaknuti miris biljke koja se u bademovu ulju macerira. Osim što se koristi u prehrani, ovo ulje može učiniti čuda za vašu kožu, jer ublažava bore i pomlađuje kožu. Ako želite brzo ukloniti kožicu s badema, potrebno ga je blanširati. Stavite kuhati vodu u lončić. Kad voda zakuha, ubacite bademe na 30 sekundi. Potom ocijedite bademe i isperite ih pod hladnom vodom, te odstranite kožicu. J.Kn.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike