Sport
NA PRIPREMAMA BIJELO-PLAVIH POSTAJE ZANIMLJIVO

Prvi koji bi mogao napustiti Osijek je - Danijel Lončar
Objavljeno 7. siječnja, 2023.
Za Barišića je iz MLS-a stigla milijunska ponuda koju je klub - odbio

Vezani članci

FORMALNOST SE MALO OTEGNULA

Poms još nije potpisao ugovor

Pripreme nogometaša Osijeka u Umagu polako se približavaju kraju prvog tjedna, a situacija oko planiranih izlaznih transfera još uvijek je na početnim pozicijama.



Istina, polako su počele pristizati konkretne ponude za neke igrače, ali zasad osječki klub još nije prihvatio nijednu od njih. Glavna tema je i dalje status mađarskog reprezentativca Lászla Kleinheislera, koji nije sa suigračima u Umagu, već je ostao u Osijeku zbog problema s crijevnom virozom.

Tri opcije za Laciku


Njegov neodlazak na pripreme u Umag povukao je za sobom razne špekulacije kako je on zapravo vezan uz Lacikin nedefinirani status kada je u pitanju njegova budućnost u bijelo-plavom dresu. No jedini pravi uzrok Kleinheislerova propuštanja priprema je - bolest.

- László ima problema s crijevnom virozom zbog čega u Osijeku prima infuziju, a čim bude bio sposoban, priključit će nam se u Umagu - kaže Ivica Kulešević, sportski direktor NK-a Osijek.

Što se tiče raspleta oko novog ugovora, postoje neki novi detalji. Poznato je kako je Mađar dobio prijedlog novog ugovora koji financijski ne ispunjava njegove želje, ali mogućnost da ostane bijelo-plavi još nije propala.

- Tri su opcije kada je Kleinheisler u pitanju.Prva je transfer već ove zime. Pojavile su se dvije inozemne ponude za njega koje nas financijski zadovoljavaju, pa smo s njima upoznali njegove agente koji ih sad razmatraju. Druga i treća mogućnost vezane su uz ostanak u našim redovima. Jedna je uz potpisivanje novog ugovora, a druga uz ostanak sa spoznajom da će na ljeto biti slobodan igrač. Ako se priča rasplete na taj posljednji način, klub će prema njemu biti maksimalno profesionalan. Neće biti nikakvog slanja na tribine ili sličnih sankcija, već će László imati mogućnost nametnuti se, a o tome hoće li i koliko će igrati ovisit će o njemu samom i treneru Reneu Pomsu - otkriva Kulešević.

Dakle, ako i ne potpiše ugovor, Kleinheislerov status neće se promijeniti. No jasno kako u tom slučaju više neće biti baš prva opcija, jer će u interesu kluba biti pružiti priliku igračima koji su pod ugovorom, što se prije svih odnosi na Kristijana Lovrića.

Jagma za stoperima


Konkretna ponuda stigla je i za Adriana Leona Barišića. Opet je došla s druge strane Atlantika, iz američkog MLS-a, ali iako je bila milijunske vrijednosti, klub ju je u dogovoru s Barišićem - odbio. Adrian je kod Pomsa došao do ozbiljnije minutaže, pa mu izazov predstavlja ostanak u bijelo-plavoj svlačionici. Inače, zanimljivo je kako u ovom trenutku najviše zanimanja ima za stopere bijelo-plavih.

- Nije čest slučaj da je toliko zanimanja za stopere, ali to je valjda refleksija za koju je zaslužan Joško Gvardiol i njegove odlične igre na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Ponude ili ozbiljan interes postoje za sve naše centralne braniče. Najzanimljivija je ona za Danijela Lončara koju bismo bili spremni prihvatiti. Zanimanje postoji za Škorića, Žapera i Čeberka. Naravno, nećemo ih sve pustiti, ali jedan od njih bi mogao otići - otkriva Kulešević.

Inače, konkretna ponuda postoji i za reprezentativnog vratara Ivicu Ivušića, no odšteta nije na razini koja bi zadovoljila osječki klub.

- Inicijalna ponuda koja je stigla za našeg reprezentativca ne zadovoljava naše financijske želje, ali nismo je posve odbacili, već pregovaramo, a rasplet bi trebao biti poznat sljedećih dana. Već prije sam istaknuo kako imamo određene planove kada su u pitanju izlazni transferi, ali to ne znači kako ćemo igrače puštati ispod cijene ili kako će doći do bilo kakve rasprodaje - kaže sportski direktor bijelo-plavih.

- Krenuli smo u lagano pomlađivanje momčadi, a u te planove nam se transferi Belje ili Barišića baš i ne uklapaju jer je riječ o mladim igračima.

Očito će Kulešević planirani novac od izlaznih transfera prvo pokušati namaknuti poslovima s iskusnijim igračima, a ako u tome ne bi uspio, tek onda bi se okrenuo transferima Belje ili Barišića pred kojima je nedvojbeno lijepa budućnost. Uspije li Kulešević u svojim namjerama, obavio bi odličan posao. Namaknuo bi potreban novac, a u isto vrijeme bi na još neko vrijeme sačuvao klupsko “obiteljsko srebro”.

Dalibor Keler
MANCE, DAKU, ŠPOLJARIĆ...
Ima još igrača za koje postoje ponude poput Mirlinda Dakua (MLS i Njemačka), pa Antonija Mancea i Josipa Špoljarića, kojima one nisu bile primamljive. Mance je imao opcije Australije, Bliskog istoka i Egipta, ali njegova je želja ostati u Europi, a u Osijeku bi radije ostao i Špoljarić, kojemu će vrlo vjerojatno biti ponuđen novi ugovor. Zapravo, nekako se čini kako bi odlasku najbliži mogao biti Mirlind Daku, koji uspješno igra u slovenskom prvoligašu Muri, a u Gradskom vrtu smatraju kako bi na njegovu eventualnom transferu mogli zaraditi oko dva milijuna eura. Postoje još neke opcije poput Miereza koje ne uključuju izravni transfer, već posudbu s obvezom otkupa ugovora, ali takvi poslovi takvog tipa su, zasad, u drugom planu.

Danas prvo Koper pa Honved

Konačno je došao trenutak u kojemu ćemo nogometaše Osijeka vidjeti u akciji. Iako se već mjesec dana spremaju za nastavak sezone u HNL-u, bijelo-plavi još nisu odigrali nijedan pripremni susret, a danas će odigrati dva. Na terenima nogometnog centra Plava laguna Osječani će prvo odmjeriti snage protiv slovenskog prvoligaša Kopera. Taj susret počinje u 11 sati. Dva sata kasnije na teren će izići posve drukčija postava kojoj će suparnik biti mađarski prvoligaš Honved. Trener Rene Poms želio je ravnomjerno rasporediti gotovo punu minutažu na sve igrače koji se nalaze u Umagu, pa se zbog toga odlučio na dva susreta u istom danu. Nećemo gledati onu uobičajenu praksu da svi dobiju po jedno poluvrijeme, već će boravak svake od tih momčadi na travnjaku potrajati puno duže, a dobar dio igrača osigrat će svih 90 minuta. Inače, obje utakmice navijači Osijeka moći će pratiti preko live streama na klupskoj web-stranici. D.Kl.

Možda ste propustili...

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

ŽNK OSIJEK SUDIONIK EU SPORT FORUMA

U finalu je bio i osječki projekt

Najčitanije iz rubrike