Ekonomija
PREDUVJET ODRŽIVE PROIZVODNJE

Novi kapaciteti za voće sredstvima iz NPOO-a
Objavljeno 7. siječnja, 2023.
Projektom je predviđena izgradnja hladnjače kapaciteta 6700 t, sortirnica, oprema za preradu, ugradnja fotonaponske centrale

Hrvatska dobiva nove rashladne skladišne kapacitete, sortirnicu za voće, opremu za pakiranje te preradu jabuke u voćni sok, a sve to uz ugradnju fotonaponske centrale.Naime, Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je nepovratna sredstva u iznosu od 15 milijuna eura za izgradnju i opremanje logističko-distributivnog centra za voće trgovačkom društvu Jabuka LDC d.o.o., osnovanom od strane i u vlasništvu proizvođačke organizacije PZ JabukaHR.

Projektom je predviđena izgradnja hladnjače kapaciteta 6700 t, sortirnice za jabuku, nabava opreme za pakiranje te za preradu jabuke u voćni sok i dr., uz ugradnju fotonaponske centrale.

Jabuke proizvođača PZ JabukaHR prvi su poljoprivredno-prehrambeni proizvod označen znakom "Dokazana kvaliteta–Hrvatska", koji garantira da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je proizvod proizveden ili prerađen.

Ovaj logističko-distributivni centar financiran nepovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) do sada je drugi takav u Hrvatskoj, 10 milijuna eura dodijeljeno je prošle godine i Osječko-baranjskoj županiji za izgradnju regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

Rezultat je to Javnog poziva Ministarstva poljoprivrede za dodjelu nepovratnih sredstava za Ulaganje u izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće u sklopu NPOO-a koji će trajati do 31. ožujka 2023. Ukupan iznos raspoloživih nepovratnih sredstava iznosi 610 milijuna kuna odnosno približno 82 milijuna eura.

"Izgradnja infrastrukture temeljni je preduvjet održive proizvodnje za koju želimo da je konkurentna. Proizvođačka organizacija JabukaHR pokazala se kao strateški partner u stvaranju dodane vrijednosti i čestitam im na ovom izuzetno vrijednom projektu. Oni su pravi primjer koliko proizvođači mogu prosperirati kada su okrupnjeni i ujedinjeni, a sigurna sam da će hrvatski potrošači prepoznati vrijednost garantirano domaćeg proizvoda provjerene kvalitete, označenog oznakom "Dokazana kvaliteta", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Proizvođačka organizacija PZ JabukaHR najveća je organizacija udruženih proizvođača jabuke koja na tržištu egzistira od 2015. godine. Trenutačno okuplja 17 proizvođača sa statusom člana koji proizvode jabuku na proizvodnim površinama većim od 200 hektara te aktivno surađuje s 30-ak ostalih proizvođača jabuke. Osmišljavanje projekta izgradnje Logističko-distributivnog centra Jabuka LDC i dobivanje Odluke o financiranju kruna je rada ove organizacije i njezinih članova koji će na ovaj način dobiti "siguran krov nad glavom", mogućnost smještaja svojih plodova u tehnološki najnaprednijim komorama te konfekcioniranja jabuke što će omogućiti zadovoljavanje sve većih i strožih zahtjeva tržišta", naglašava upravitelj proizvođačke organizacije JabukaHR i direktor Logističko-distributivnog centra Jabuka LDC Luka Cvitan.

Zdenka Rupčić
Osiguran smještaj i plasman proizvoda.
Ovo će biti jedan od najvećih logističko-distributivnih centara takve namjene u RH te smo sretni što će kao takav omogućiti i svim zainteresiranim proizvođačima da postanu punopravni članovi proizvođačke organizacije PZ JabukaHR i tako ostvare siguran smještaj i plasman proizvoda. Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministricom Vučković što je prepoznalo potrebu izgradnje logističko-distributivnih centara za voće i povrće te ih uvrstilo u NPOO”, naglašava u Cvitan.

Marija Vučković

ministrica poljoprivrede

Ovo je primjer koliko proizvođači mogu prosperirati kada su ujedinjeni, a sigurna sam da će potrošači prepoznati vrijednost domaćeg proizvoda označenog oznakom “Dokazana kvaliteta”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana