Kultura
U LAUBI SE OTVARA 10. SIJEČNJA

Bijenalna izložba hrvatskog dizajna 21/22
Objavljeno 7. siječnja, 2023.
Bijenalna izložba hrvatskog dizajna 21/22, koja predstavlja najbolja dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine, otvara se 10. siječnja u Laubi - Kući za ljude i umjetnost. Prvi put se održava u Laubi, nakon 10 godina suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt koji se obnavlja. Predstavit će se 324 profesionalna i studentska dizajnerska rada, što je najviše od 1999., prvog izdanja te izložbe Hrvatskog dizajnerskog društva. Od 573 prijava Selekcijska komisija (Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman) odabrala je 258 profesionalnih i 66 studentskih radova.

Po riječima Zlatke Salopek, nakon razdoblja pandemije prijavljenih je radova više nego ikada, a kod mnogih se osjeća značajan pomak ka inkluzivnosti, brižnosti za mentalno zdravlje i uvažavanju ljudskih osjećajnih stanja, od tema kojima se bave, preko načina na koji pristupaju problematici, do marljivosti kojom uspješno pretaču narative i nastojanja iz medija u medij.

Maša Milovac, predsjednica HDD-a kaže da se, nakon uobičajeno jake kategorije vizualnih komunikacija, primjećuje sve stabilniji broj prijavljenih i selektiranih radova u kategoriji dizajna u digitalnim medijima i dizajna interakcija, a puno je i naručitelja dizajniranih publikacija i knjiga što, ocijenila je, demantira lažna proročanstva da će tiskana izdanja izgubiti svoju funkciju i da će čitanje pronaći svoju alternativu u digitalnom mediju.

Ta središnja i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj prezentira radove u osam profesionalnih i studentskih kategorija - Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski/produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept/inicijativa/kritički dizajn.

Svi su u konkurenciji za Nagrade HDD-a, koje će se objaviti na otvorenju, a dobitnike bira Međunarodni ocjenjivački sud - članovi selekcijske komisije te dizajneri Ajdin Bašić (Slovenija) i Kostas Medugorac (Njemačka). Dizajner Boris Ljubičić je dobitnik Nagrade HDD-a za životno djelo, a već je objavljeno i da se za Veliku nagradu HDD-a natječu Centar za posjetitelje Crna Roda, izdavačka inicijativa Oaza Books i Publikacije Kunsthalle Wien. Na otvorenju će se predstaviti Pregled hrvatskog dizajna 21/22, koji na 500 stranica donosi detaljan prikaz radova, stručne tekstove i intervjue te aktivnosti HDD-a između dvije bijenalne izložbe. Izložba će biti otvorena do 22. siječnja, a na proljeće gostuje u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu. Ususret otvorenju, sve odabrane radove može se vidjeti na www.izlozba.dizajn.hr/2122. H
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike