Crna kronika
POŽAR OBITELJSKE KUĆE U TENJI

Vatrogasci spasili šest pasa, jednog su oživili kisikom
Objavljeno 4. siječnja, 2023.
Psi su spašeni u posljednji trenutak, a jednog su vatrogasci oživili kisikom

Osječki profesionalni vatrogasci spasili su šest pasa iz kuće u plamenu u Tenji, a jednog teško opečenog vratili su među žive davanjem kisika. Dojavu o požaru kuće Operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Osijek dobio je u srijedu u 8.49, a na teren je odjurilo osam vatrogasaca.



- Dolaskom na mjesto događaja zatekli smo otvoreni plamen na više mjesta u kući. Gorjeli su kuhinja i dnevni boravak s tim da je cijela kuća bila pod gustim dimom. U kući je bilo šest pasa koji su bili pri svijesti, ali su ležali i gušili se od dima. Iznijeli smo ih iz kuće i kada su došli na zrak, većina se ustala. Jedan pas bio je ozlijeđen i u težem stanju, pa smo mu dali kisik. Nakon toga i on je došao k sebi - doznajemo od Alena Šafrana, voditelja smjene JVP-a Osijek.


Dok je jedan vatrogasac davao kisik unesrećenom psu, ostali su u cijelosti ugasili požar u kući. Iako su pokušali pozvati veterinarsku službu, nitko nije došao jer su veterinari koje su zvali rekli vatrogascima da ne pokrivaju to područje. Navodno je vlasnik kuće rekao da će se on pobrinuti za ozlijeđenog psa i pozvati veterinara naknadno. Osječki vatrogasci u 10.40 prepustili su požarište dvojici kolega iz DVD-a Tenja koji su ostali dežurati.

Osječki vatrogasci poznati su kao ljudi koje se zove u svim situacijama, kada treba spasiti ljude i imovinu ili pak životinje. Spašavali su sve vrste životinja, od zmija, sova, pasa, mačaka pa do konja. Voditelj smjene Alen Šafran prisjetio se kako su u nekoliko navrata spašavali pse s leda, ali i svinje. Vatrogasac nam je ispričao i kako je jednom prilikom, spašavajući psa s leda, zajedno s njim završio u vodi.

Jedna od bizarnijih intervencija osječkih profesionalnih vatrogasaca zbila se u svibnju 2009., kada su u Antunovcu iz jame sa stajskim gnojivom spašavali konja! Jama je bila duboka tri i široka pet metara te imala betonske pregrade od 80 centimetara. U jami se od stajskog gnojiva proizvode humus i bioplin. Konj je uspio držati glavu iznad gnojiva i nekim čudom se održavati. Vatrogasci su mu polako vezali jednu po jednu nogu i uže oko glave te ga izvukli.

Jednom zgodom lovili su papigu koja je Osječaninu pobjegla na drvo. Iako su pokušavali na sve moguće načine uhvatiti odbjeglu pticu dobrih sat i pol vremena, papiga bi pobjegla kada god bi joj se približili. Na kraju je i skrbnik papige odustao od njezina vraćanja kući. Jednom su imali dojavu da je s osmog kata na drvo pobjegla iguana, dok su u drugom slučaju spašavali psića koji je zaglavio ispod radijatora.

Spasili su i psa Švrću iz bunara dubokog osam metara u Erdutu. Pas mješanac ondje je proboravio šest dana, gladan i žedan. S pomoću tehničkog vozila, preko krana, koloture i sajle vatrogasac se spustio u duboki bunar i spasio Švrću.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike