Dome slatki dome
RITUAL ISPIJANJA KAVE

Što vam sve treba za najbolju kavu kod kuće
Objavljeno 5. siječnja, 2023.
Dug je put da se vrhunska zrna kave transformiraju u najfiniju šalicu omiljenog napitka

Svaki dan u svijetu se popije više od 2,5 milijardi šalica kave. To pokazuje kako je kava više od običnog pića, ona je iskustvo i ritual. Ljubitelji kave uživaju u tom dnevnom ritualu čim se probude, a tijekom dana nastavljaju s dva ili mnogo više gutljaja. Mnogima je ritual ispijanja kave gotovo automatski; bez razmišljanja o tome što je u pozadini ili kako nastaje taj neodoljiv okus koji mami sva osjetila. Zapravo, dug je put da se vrhunska zrna kave transformiraju u najfiniju šalicu napitka. U njemu sudjelujemo svaki put kada uključimo uređaj za kavu.Nezaboravni okusi


Iza svake šalice stoji jedinstvena priča koja je zaslužna za savršen prvi gutljaj. Mnoštvo je detalja koji utječu na stvaranje okusa. Osim kvalitetne mješavine kave, koja uključuje kvalitetno zrno što jamči bogatstvo okusa, za završni neodoljiv okus važna je kvaliteta vode u svakom koraku stvaranja napitka. Tri su koraka koje zrno kave prolazi dok se ne transformira u neodoljivi napitak. Mljevenje - proces pretvaranja prženih zrna kave u grubi do fini prah, omogućujući ekstrakciju ulja i aroma. Kuhanje – radi se o kemijskom procesu u kojem kemijski sastav vode također utječe na konačni rezultat. Važna je njezina tvrdoća i pH. Sve to utječe na miris i okus vode, što zauzvrat utječe na okus kave. Tijekom kuhanja vruća voda se izlijeva na mljevena zrna kave, natapa mljevenu kavu, apsorbira njezine kemijske elemente, zatim prolazi kroz filtar i proizvodi ukusnu kavu. Postoji mnogo različitih metoda kuhanja, s različitim vremenima cijeđenja: espresso, na primjer, ima samo 20 - 30 sekundi kontakta kave i vode. Ekstrakcija - metoda koja se koristi za otapanje aroma i drugih komponenti iz pržene, mljevene i zbijene kave procjeđivanjem tople vode pod pritiskom. Ekstrakcija je ono što definira kvalitetu konačnog rezultata, određuje gustoću vrhnja na površini i daje kavi finu i postojanu teksturu.

Održavanje uređaja


Jednako važan korak koji jamči kvalitetnu, svježe mljevenu šalicu kave jest pravilno održavan uređaj. Uređaj je potrebno redovito čistiti od kamenca i brinuti se da su svi dijelovi uređaja svježe očišćeni. Pritom redovita briga o uređaju za kavu ne znači još jednu kućansku obvezu, jer je industrijski prepoznatljiva tehnologija osigurala da se postupak čišćenja uređaja provede vrlo lako uz nekoliko dodira gumba i uz praćenje detaljnih uputa na zaslonu uređaja. Toliko je jednostavno a osigurat će vam vrhunsku kvalitetu kave i neodoljiv okus uz duže zadržavanje uređaja novim. Pritom činite korak dalje prema održivosti. Šalica kave sadržava cijeli svemir, a ne samo malo kofeina. Ispunjena je predanošću, vizijom, strašću, ljubavlju i poštenjem, a na nama je da pritisnemo pravi gumb i odlučimo popiti kvalitetnu kavu dajući joj vrijednost koju zaslužuje.J.Kn.
Jednako važan korak koji jamči kvalitetnu, svježe mljevenu šalicu kave pravilno je održavan uređaj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana