Sport
SPORTSKI KALENDAR ZA 2023. GODINU

Puno izazova i natjecanja: Ponovno od rukometa do rukometa
Objavljeno 2. siječnja, 2023.
Nakon bronce u Kataru, Vatreni igraju kvalifikacije za EP, ali i Final Four trećeg izdanja Lige nacija

Ponuda zanimljivih sportskih natjecanja u svakoj je godini sve veća. Iako nije olimpijska i ne nudi najpoznatija globalna natjecanja, predolimpijska 2023. ima što ponuditi. Stoga ljubitelji sporta neće biti uskraćeni, bit će za svakoga ponešto. Kontinentalnih i svjetskih smotri neće nedostajati, neki su događaji na sportskom meniju već odavno, tako da se već točno zna i kada počinju, koliko traju i gdje se održavaju. Prava uzbuđenja tek su se malo smirila nakon zanimljivog nogometnog prosinca, a već u prvom mjesecu novog 12-mjesečnog ciklusa čekaju nas prva velika natjecanja, na kojima ćemo gledati i hrvatske sportaši(ce).





SIJEČANJ



Kraljica na Sljemenu, Kauboji na sjeveru


Već po tradiciji, u novu godinu uvode nas skijaši letači. Turneja Četiri skakaonice počela je 28. prosinca u Oberstdorrfu, a na prijelazu domaćin je bio Garmisch-Partekirchen. Nakon Njemačke karavana se seli u Austriju (Insbruck 3./4. i Bischofshofen 5./6.). Hrvatska je metropola i dalje u FIS kalendaru, 5. i 6. na Sljemenu voze se dvije utrke slalomašica, vidjet ćemo tko će ponijeti titulu Snježne kraljice. Posljednjeg dana 2022. startao je 45. Rally Paris - Dakkar, a posljednja etapa je 15. siječnja, cilj je u Jeddahu. U Londonu ćemo 3. saznati svjetskog prvaka u pikadu. Za svjetski naslov igraju i rukometaši, od 11. do 29. domaćini su Poljska i Švedska, a nadamo se da će i Kauboji daleko dogurati. Lake Placid je domaćin 30. Zimske univerzijade (12. – 22.). Teniska sezona tradicionalno se otvara u Australiji, prvi Grand Slam je u Melbourneu (16. – 29.). Relijaši imaju prvo okupljanje u Monte Carlu (19. - 22.). Nije loše za prvi mjesec...



VELJAČA



Za svjetskiklupski primat


Klupski nogometni prvaci kontinenata okupljaju se u Maroku, od 1. do 11. dobit ćemo pobjednika 19. izdanja FIFA Club World Cupa. Ragbijaši 4. igraju prvo kolo Kupa Šest nacija (posljednje je 18. ožujka). Skijaška je elita u Francuskim Alpama od 5. do 19., na Svjetskom prvenstvu. Na State Farm Stadionu u Glendaleu (Arizona) 12. veljače saznat ćemo pobjednika Super Bowla. Tjedan dana poslije Salt Lake City domaćin je NBA All-Star utakmice.





OŽUJAK



Kreće F1, zračikena gotovs


Uvertiru u sezonu atletičarke i atletičari imaju pod krovom. Europsko dvoransko prvenstvo je u Istanbulu (2. - 5.). Prvi vikend u ovom mjesecu donosi i početak sezone Formule 1, prva je utrka za VN Bahreina (5.). Istog dana maratonci će okupirati Tokio, a od 5. do 15. estonski Talinn ugostit će najbolje strijelce Starog kontinenta u gađanju zračnim oružjem. Još jedna F1 utrka je u ovom mjesecu, VN Saudijske Arabije (19.). U ožujku počinju i kvalifikacije za Euro 2024., naravno, na teren će i hrvatski nogometaši.





TRAVANJ



Maratonci u akciji,hrvači u Zagrebu


Miris benzina sve je prisutniji, čekaju nas tri F1 okupljanja ovoga mjeseca, VN Australije (2.), VN Kine (16.) i VN Azerbajdžana (30.). Od 3. do 9. je golfski Masters u Augusti, a najbolji europski dizači(ce) utega su 15. - 23. u Armeniji. Bostonski maraton je 17., a tada u Zagrebu počinje hrvački EP, koji traje do 23. Elitna maratonska serija nastavlja se u Londonu (23.).



SVIBANJ



Kuglačka elitau Varaždinu


Varaždin je kuglački epicentar. Od 14. do 19. domaćin je U18 SP-a i U14 SK-a, a od 19. do 28. seniorsko je ekipno Svjetsko prvenstvo. Dvije američke savezne države uživat će u dva potpuno različita događaja. Tko voli konjske utrke, pratit će Kentucky Derby (6.), a dan poslije je u Miamiju šesta utrka F1 sezone. Svjetska džudo-elita je od 7. do 14. u Dohi. SP u hokeju na ledu organiziraju Finska i Latvija (12. - 28.), a istog dana počinje i U17 EP, koji u Mađarskoj traje do 4. lipnja. Najbolji mladi veslači do 19 godina su u Francuskoj (20./21), a od 20. do 28. Južna Afrika je domaćin svjetske stolnoteniske smotre. Istog dana je premijera U20 SP-a za nogometaše, koji se u Indoneziji igra sve do 11. lipnja. Sedma utrka F1 je 21. svibnja, VN Emilia-Romagne, a tjedan dana poslije jurit će se ulicama Monte Carla. Od 25. do 28. kod naših zapadnih susjeda na Bledu je veslački EP. Drugi teniski Grand Slam je na zemljanim terenima Roland Garrosa, prvi meč je 28., a posljednji 10. lipnja. Mjesec zaključuje finalni okršaj UEFA Europske lige, a pobjednika ćemo dobiti u Budimpešti.



LIPANJ



Vatreni na Final Fouru


Najava vrućeg ljeta stiže utakmicama finala klupskih euronatjecanja. Na Stadionu Philips u Eindhovenu 4. ćemo saznati pobjednice Lige prvakinja. Tri dana poslije praška Fortuna Arena iznjedrit će pobjednika Konferencijske lige, a tko je najbolja momčad Europe, saznat ćemo 10. lipnja, nakon okršaja na stadionu Ataturk u Istanbulu. Igra se i Final Four trećeg izdanja Lige nacija, a za naslov će se nadmetati i hrvatski nogometaši. Nakon dvije godine lošijih izdanja u Ligi nacija, Dalićeva momčad je u 2022. bila uvjerljiva i izborila vizu za odlazak u Nizozemsku, gdje će za naslov još igrati domaćini te Italija i Španjolska. U Rotterdamu i Enschedu okupljaju se sve sami "teškaši" europskog nogometa, polufinalni susreti na rasporedu su 14. i 15. lipnja, a finale i utakmica za treće mjesto bit će 18. lipnja. Nadamo se da će Hrvatska biti u velikom finalu. Od 15. do 25. Slovenija i Izrael domaćini su ženskog Eurobasketa. Treće izdanje Europskih igara je od 21. do 2. srpnja u Poljskoj, a isti početak ima i EP nogometaša do 21 godine, na kojem nastupaju i hrvatske nade. Domaćini su Gruzija i Rumunjska, a sve traje do 8. srpnja. Tko želi pogledati najbolje košarkaške selekcije do 19 godina, može to učiniti u Debrecinu od 24. lipnja do 2. srpnja. Najbolji rukometaši u juniorskoj konkurenciji su od 20. lipnja do 2. srpnja u Njemačkoj i Grčkoj.



SRPANJ



Sjaj u travi i Hungaroring


Drugog dana je F1 utrka za VN Austrije, a 3. počinje najpoznatiji teniski Grand Slam, na zelenoj travi Wimbledona mečevi se igraju do 16. U istom terminu na Malti se igra EP nogometaša do 17 godina. Od 12. do 16. završni je turnir Lige nacija za odbojkašice, a finski Espo (13. - 16.) poprište je atletske eurosmotre do 23 godine.

Za svjetski primat u vodenim sportovima borbe će se odvijati u Japanu (Fukuoka), a na 20. SP-u najviše nade polažemo u naše vaterpoliste. Smotra traje od 14. do 30. Od 18. do 30. u Belgiji je EP za nogometašice (U19), a u Bugarskoj U23 veslački SP (traje do 23.).

Završnica Lige nacija za odbojkaše je od 19. do 23. (Poljska), a 20. počinje 9. Svjetsko prvenstvo nogometašica, domaćini su Australija i Novi Zeland, a sve traje mjesec dana.

Oktanski cirkus stiže nam u Mađarsku, 23. na Hungaroringu je 13. utrka sezone. Između 23. i 29. Maribor je domaćin Europskog ljetnog olimpijskog festivala mladih. Sudionici 31. Ljetne univerzijade su u kineskom Chengduu, od 28. srpnja do 8. kolovoza.





KOLOVOZ



Dva Eurovolleya,atletika u Budimpešti


Ovaj mjesec nudi nekoliko velikih natjecanja. Za zagrijavanje će poslužiti Svjetsko juniorsko prvenstvo rukometaša u našoj zemlji (2. - 13.), a u Francuskoj se okupljaju veslačke svjetske nade (2. - 6.). One atletske europske su u Izraelu, od 7. do 10. Najbolji svjetski strijelci su u Azerbajdžanu od 14. kolovoza do 2. rujna, a 15. kolovoza počinje 33. EP odbojkašica, koji traje do 2. rujna i igra se na četiri adrese (Belgija, Njemačka, Italija, Estonija). Nova klupska europska nogometna sezona treba se otvoriti dvobojem UEFA Super Cupa 16. Prijašnji domaćin bio je Kazanj, novi se još ne zna. Zato se zna da će Budimpešta od 19. do 27. biti atletski epicentar, SP je blizu hrvatskog istoka. Od 23. do 27. u Njemačkoj je SP u kanuu i kajaku, Španjolska će ugostiti ritmičku gimnastiku, a Hrvatska najbolje džudo-kadete svijeta. Košarkaška elita je od 25. kolovoza do 10. rujna u Indoneziji, Japanu i na Filipinima, a 28. počinju dva velika natjecanja. Posljednji teniski Grand Slam je US Open i traje do 10. rujna, a šest dana duže potrajat će EP odbojkaša u Italiji, Sj. Makedoniji, Bugarskoj i Izraelu. Na oba Eurovolleya igra i Hrvatska.



RUJAN



Najbolja hrvatskavesla u Srbiji


Za svjetski primat dizači(ce) utega natjecat će se u Saudijskoj Arabiji (Rijad, 2. - 17.). Najbolji hrvatski veslači na svoju svjetsku smotru ne moraju ići daleko, domaćin je Beograd, od 3. do 10., a Srbija je domaćin i hrvačkog SP-a (16. - 24.). Od 4. do 20. u Austriji su najbolji eurostrijelci u gađanju letećih meta, a ekipni stolnoteniski EP je u Švedskoj (10. - 17.). Berlinski maraton je 24., a šest dana poslije u Njemačkoj starta i SP u gimnastici, koji traje do 8. listopada.



LISTOPAD



Karate kod susjeda


Ovoga mjeseca čekaju nas još tri F1 utrke (8. VN Katara, 22. VN SAD-a, 29. VN Mexico Cityja). Od svjetskih smotri najzanimljivija je ona karate, SP je u Mađarskoj od 24. do 29.



STUDENI



Rasplet na stazi, na sjever i rukometašice


Europska džudo-krema je u Montpellieru, od 3. do 5. studenoga. Posljednje utrke Formule 1 u sezoni i godini donose rasplet. U Sao Paulu se vozi 5., u Las Vegasu 18., a zavjesa se spušta 26. u Abu Dhabiju. Posljednji veliki maraton je u New Yorku (5.). U Peruu 10. počinje SP U17 nogometaša i traje do 2. prosinca. Posljednjeg dana studenoga počinje SP rukometašica, do 17. prosinca igra se u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.



PROSINAC



Sve misli prema Parizu...


Trenutni raspored za kraj 2023. ne nudi previše zanimljivih događaja. Misli će već biti usmjerene na novu kalendarsku godinu, koja je olimpijska.
Nino Benčina
BOGATA PONUDA U SLAVONIJI I BARANJI
Iz godine u godinu Osijek, kao i cijeli hrvatski istok, domaćin je prestižnih natjecanja i utakmica raznih nacionalnih selekcija, koja rado dolaze u Slavoniju i Baranju. Bit će ih i u ovoj godini, a već u siječnju nova je streljačka poslastica u kolijevci streljaštva. Od 17. do 21. u Gradskom vrtu je ISSF Grand Prix u zračnom oružju. Na proljeće bi u pogonu trebao biti i Stadion Pampas, stoga se neće dugo čekati i na dolazak Vatrenih, a bit će na jesen, nadamo se, i europskih ispita za Bijelo-plave. Uvertira u ljeto je Pannonian Challenge, 24. izdanje trebalo bi ostati u lipanjskom terminu, a 10. i 11. istog mjeseca u Gradskom vrtu je Svjetski kup u gimnastici, DOBRO World Cup Osijek. Tijekom ljeta nije isključen dolazak naše odbojkaške izabrane vrste, kao i neko međunarodno natjecanje, kojih sigurno neće nedostajati 2023. godine.

VATRENI U RUJNU STIŽU NA PAMPAS
Nakon još jednog velikog rezultata na SP-u, bronce u Kataru, hrvatska nogometna reprezentacija u ožujku kreće u novi ciklus utakmica. Počinju kvalifikacije za Euro 2024. u Njemačkoj, a igrat će u skupini D, s reprezentacijama Walesa, Armenije, Turske i Latvije. Englezi bi se za našu skupinu sigurno našalili: “Skupina smrti”, jer je za umrijeti od dosade, a mi bismo dodali: Vatreni neće na Euro samo ako zakasne na avion. No nikoga ne treba unaprijed otpisivati, čak i kad je to Armenija, Latvija ili Wales, koji je u padu. Hrvatska je bila jedan od nositelja u ždrijebu, pa će igrati u jednoj od skupina s pet reprezentacija zbog sudjelovanja na Final Fouru Lige nacija u lipnju. Vatreni će put prema Euru u Njemačkoj početi utakmicom u Splitu protiv Walesa 25. ožujka, tri dana poslije (28. ožujka) gostovat će u Turskoj. Prema nekim najavama, katarski bi brončani na novoizgrađenom osječkom stadionu Pampas trebali biti domaćini kvalifikacijske utakmice 8. rujna protiv Latvije.

Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike