Mozaik
GLAZBENA HUMORESKA BEZ RIJEČI

Krunoslav Dražić i Rockoko Orchestar snimili “Bećar na bunaru”
Objavljeno 31. prosinca, 2022.
Prva pjesma koju potpisuje ne samo kao autor, nego i kao samostalni izvođač

Instrumental "Bećar na bunaru" vesela je glazbena humoreska bez riječi nastala u glazbenoj radionici Rockoko studija. Autori pjesme su Slavko Nedić i Krunoslav Dražić, koji je i odsvirao sve instrumente, osim berde, koju je svirao Damir Butković Budo.



Sve to pod budnim okom i uhom Tihomira Ivanetića u čijem je studiju (Rockoko studio) pjesma i snimljena jednog lijepog dana, nakon još boljeg roštilja. I tako, nakon gotovo dvije tisuću snimljenih skladbi za druge ovo je prva koju Krunoslav Dražić potpisuje ne samo kao autor, aranžer, studijski glazbenik, nego i kao samostalni izvođač.

A što radi bećar na bunaru dok iščekuje cure koje dovode stada na ispašu. Imaginarna je slika koje je ostala samo još u pjesmi. Bećara više nema - otišli su u Irsku, ni stada više nema, a i bunari su presušili. Ipak pjesma nije i upravo ona dočarava nostalgiju za tim lijepim vremenima. Uz pjesmu je predstavljen i lyric video u produkciji CroRec Videa.

 



Krunoslav Dražić potječe iz glazbene obitelji i cijeli niz naraštaja Dražića vezan je uz glazbu, od pradjedova, djedova i roditelja. Prvi kontakt s tamburama imao je s nepunih osam godina u KUD-u Zrinski, u Brodskom Stupniku. Rat je prekinuo glazbeno školovanje, ali želja za znanjem i intenzivni rad u KUD-u doveli su do toga da se Krunoslav Dražić s nepunih 14 godina počinje profesionalno družiti s tamburama, najprije s TS-u Tkanica (od 1995. do 1998.), zatim s TS-om Širok Šor (od 1988. do 2006.), s kojima snima tri albuma na kojima sudjeluje ne samo kao primaš, nego i kao aranžer. Od 2006. godine Dražić se priključuje novoosnovanom tamburaškom bendu Prijatelji s kojim svira idućih deset godina i snimaju dvostruki album "Jedna je Hrvatska".

Od 2016. Krunoslav postaje član benda Miroslava Škore, a već sljedeće godine postaje član respektabilnog benda u tamburaškoj glazbi - Berde Banda, čiji je član i danas. Također je član Brodske udruge tamburaša (BUT) te Brodskog tamburaškog orkestra (BTO), član festivalskih orkestara "Zlatne žice Slavonije" (danas "Aurea Fest"), "Pjesme Podravine i Podravlja", "Šokačke pisme", "Brodfest" i mnogih drugih. Za većinu od tih orkestara Krunoslav ulogu instrumentalista proširuje pišući aranžmane za njih. Već dugi niz godina Krunoslav Dražić, zajedno s Damirom Butkovićem, čini studijski sastav Rockoko Orchestra koji vodi Tihomir Ivanetić. Oni su snimili desetak albuma te nekoliko stotina snimki za razne izvođače.

Krunoslav Dražić za svoj svirački, skladateljski i aranžerski rad višestruko je nagrađivan. Dobitnik je nagrade Status za najboljeg svirača tamburaških instrumenata: 2016., 2018., 2019. i 2020. godine. U HUZIP arhivi Krunoslav Dražić ima registrirano oko 2000 snimki na kojima je sudjelovao kao glazbenik izvođač, a u ZAMP bazi nalazi se više od 400 skladbi koje Krunoslav Dražić potpisuje kao skladatelj ili aranžer. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike