Tomislav Prusina
3.4.2024., 00:00
PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE UREĐENJA BIVŠEG OLT-A
Novi kvart u širem središtu
sa Sportskim inkubatorom
i stambenim naseljem,
uz očuvanje industrijske baštine
Uvjeren sam da ćemo to financirati sredstvima EU-a jer imamo neka obećanja europske povjerenice, koja je prije dvije godine obišla ovaj prostor, rekao je Anušić

U zapuštenom prostoru bivšeg OLT-a u utorak je predstavljeno prvonagrađeno urbanističko-arhitektonsko rješenje za izradu urbanističkog plana uređenja prostora bivše ljevaonice, koji bi se u budućnosti trebalo prenamijeniti u Sportski inkubator s centrom kompetencija i stambeno naselje za 1600 stanovnika.



Potraga za sredstvima


Od devet radova, koliko je prijavljeno na natječaj za odabir rješanja izrade urbanističkog plana uređanja prostora bivše ljevaonice OLT, ocjenjivački je sud prvu nagradu i iznos od 17 tisuća eura dodijelio radu čiji su autori Siniša Bodrožić, Filip Šrajer i Ivan Jovanovac sa suradnicima Lucijom Kevrić, Franom Polanom, Tomislavom Grgurićem i Darkom Pavorom.

Predstavljanju je nazočio i Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, koji smatra da će ovaj projekt podići Osijek na "level" više.

- Ovaj sadržaj neće ojačati samo nas kao zajednicu u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, nego govorim o Sportskom inkubatoru, koji treba pokrivati puno širi teritorij od OBŽ-a, mislim na cijelu Hrvatsku, čak i na susjedne države - poručio je Anušić, izrazivši nadu da će se vrlo brzo započeti i njegova gradnja.

Podsjetio je da bi ovim idejnim rješenjem Sportski inkubator bio znanstveno-istraživački centar koji će se baviti razvojem sporta sa znanstvene i stručne razine, a ne u smislu stihijskog bavljenja sportom.

- Slijede prostornoplanske izmjene ovog prostora kako bi se na njemu uopće bilo što moglo raditi, nakon čega bismo trebali krenuti u rušenje dotrajalih objekata i čišćenje prostora. Nakon toga slijedi potraga za sredstvima kojima ćemo sve to i napraviti. Uvjeren sam da ćemo to financirati sredstvima EU-a jer imamo neka obećanja europske povjerenice, koja je prije dvije godine obišla ovaj prostor kako bi EU mogao financirati taj projekt i promovirati ga u zemljama članicama EU-a - kazao je Anušić, dodavši da se može financirati na druge načine bude li to potrebno, primjerice javno-privantim partnerstvom, s obzirom na to da postoje zainteresirani za gradnju takvih centara, a postoji i mogućnost financiranja OBŽ-a i Grada Osijeka kreditnim linijama.

1600 stanova i vrtić


Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić podsjetio je da je prvi preduvjet za kretanje u projekt bio da država pokloni zemljište OBŽ-u, što je i učinjeno, nakon čega je Gradsko vijeće Osijeka donijelo odluku o izradi urbanističkog plana, te je raspisan natječaj, za koji je iz proračuna izdvojeno oko 70 tisuća eura.

- Na prostoru bivše tvornice dobit ćemo održivu multifunkcionalnu urbanu cjelinu koja će se sastojati od stambenog i od sportskog dijela te od bivše zgrade tvornice OLT, koja će biti očuvana. Cilj nam je da Osijek raste i da ovaj njegov dio, dugi niz godina zapušten, pretvorimo u moderan urbani dio grada privlačan svim njegovim stanovnicima - poručio je Radić, dodavši da će Osijek dobiti novo naselje u svom širem središtu.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić također je istaknuo da idejno rješenje pokazuje praktično novi kvart u širem središtu Osijeka.

- S 1600 stanovnika, koliko je predviđeno da će živjeti u njemu, bazen, sportska borilišta, dvorana, kulturni sadržaji, i sve to u blizini sveučilišnog kampusa, podići će kvalitetu života mladih ljudi - zaključio je Lukić.

Ivanu Jovanovcu, arhitektu iz Osijeka, jednom od autora idejnog rješenja, iznimno je drago što će upravo ovaj rad biti prvi korak u tako važnoj revitalizaciji prostora OLT-a. Naglasio je kako se od autora tražilo da organiziraju stanovanje i Sportski inkubator, uz bitnu stavku očuvanja postojeće industrijske baštine.

Istaknuo je također kako je to kontaktna zona između Donjeg i Gornjeg grada, u blizini je Tvrđe te između Vijenca Ivana Meštrovića i kampusa, kao i dvije najvažnije gradske prometnice.

- Idejno rješenje obuhvaća površinu od 6,5 hektara, Inkubator definira cijeli prostor s ciljem oslobađanja unutarnje buduće glavne pješačke zone s dodatnim sadržajima, trim-stazom, sportskim terenima i trgovima. Buduće naselje sadržava i dječji vrtić kapaciteta 250 mališana i trgovačko-poslovni centar. Kolni je prijevoz u naselju minimaliziran kako bi se dala prednost biciklistima, pješacima i ostalima, a parking je realiziran podzemno. Rješenje promovira i korištenje obnovljivim izvorima energije, solarnu energiju, skupljanje i ponovno korištenje kišnice te angažiranje partera i krovova u smislu urbanih vrtova - pojasnio je Jovanovac.

Vodotoranj kao vidikovac


Kompleks Sportskog inkubatora, prema predstavljenom idejnom rješenju, čine bazen te veća i manja sportska dvorana sa svim pratećim sadržajima. Taj se kompleks, kao ulazni, pristupni prostor prema Ulici kralja Petra Svačića, referira na najvrjednije zgrade industrijske baštine OLT-a, koje autor djelomično zadržava i rekonstruira za drugu namjenu. Postojeći vodotoranj autor zadržava kao simbolični element bivšeg industrijskog kompleksa, ​rekonstruira ga i prenamjenjuje u vidikovac.

Za stanovanje je predložena "soliterna" izgradnja promjenjivih visina (i do 16 katova!) uz povezivanje na razini prizemlja. Spajanjem Ulice Petra Svačića s Vukovarskom na prostoru uz željezničku prugu, ostvarila bi se vjerojatno veća prometna protočnost prostora. Pješačkim potohodnicima ostvarila bi se veza "ispod pruge" s Vijencem Ivana Meštrovića i tamošnjom osnovnom školom.

Kad je riječ o detaljima, spomenimo kako je predloženo da se upravna zgrada, uz Vukovarsku, pretvori u učenički dom. Olimpijski bazen i dvije dvorane bili bi smješteni u rekonstruiranim postojećim proizvodnim halama, a tu je i kružna trim-staza duljine 800 metara, sa spravama za vježbanje na otvorenom. Muzej osječkog sporta, ali i osječke industrije bio bi smješten u staroj upravnoj zgradi OLT-a.

Posve novi svijet donosi prostor orijentiran na prugu i sjeverno, uz Svačićevu, gdje je zamišljen niz samostalnih nebodera, visine od četiri do 16 katova (najviši je okrenut kampusu uz Svačićevu). S te bi strane bio smješten i trgovački centar. Vodotoranj se predlaže zadržati kao vidikovac. Naravno, rješenje predviđa zelene površine u obliku urbanih vrtova i zelenih krovova.

Tomislav Prusina