Autoglas
KADA DIZAJNERI “POLUDE”

Fuso NOMADPro, kamion koji postaje ured modernih nomada
Objavljeno 27. prosinca, 2022.
Ovo svestrano vozilo ima sve što je potrebno za dugotrajan boravak u prirodi

Na temelju Fuso Cantera, dizajneri Daimler Truck Fuso razvili su kreativan koncept radnog mjesta budućnosti, s tradicionalnim elementima japanskog dizajna, koje je na kotačima i omogućuje fleksibilan mobilni rad uz blizinu prirode. Temeljeno na svestranoj šasiji Fuso Cantera, NOMADPro je razvijen za podršku ljudima na ovom putovanju. Dokazano je da boravak u prirodi pozitivno utječe na psihičko zdravlje, a redovito vježbanje na otvorenom potiče i tjelesnu spremnost.



Glavna karakteristika je desno sklopivo krilo koje, kada je potpuno otvoreno, omogućuje putnicima da se jasno i koncentrirano usredotoče na svoj posao. S jedne strane, dizajn "krila" ispod kojeg je radni prostor pokazuje svestranost Canterove šasije i širok raspon primjena lakog kamiona, dok u isto vrijeme otvara nove mogućnosti za prilagodbu i korištenje. Kamion se odlikuje parketom od bambusa s umetcima od pločica, prirodnim drvenim završecima i sjedalima u stilu tatamija. Interijerom dominiraju prirodni materijali i elementi japanskog dizajna, kao što su podovi od bambusa s umetcima od pločica, prirodne drvene površine i sjedala u stilu tatamija. Vozilo je opremljeno sklopivim stolom i klupama koje pružaju udoban radni prostor za do dvije osobe. Radna stanica s dva monitora te stol i klupa na uvlačenje dobro su postavljeni za rad, i lako se vraćaju u svoje ormariće za pohranu kada dođe vrijeme za odjavu.

Elegantna radna ploča od orahovine, sudoper i ploča za indukcijsko kuhalo pri ruci su za pripremu pića i laganih obroka, a uredan komad inženjeringa pretvara jedan kut kamioneta u privatnu prostoriju za tuširanje pomoću drvenih harmonika-vrata. Dodatno, sklopivi bok otvara se kako bi formirao palubu, pružajući savršeno mjesto za opuštanje. Kako se približava noć, sklopivi krevet može se izvući iz svoje jedinice za odlaganje u zidu, a dnevni radni prostor pretvara se u ugodnu spavaću sobu osvijetljenu umirujućom ambijentalnom LED rasvjetom. Tada monitor radne stanice postaje TV ekran.

Milan Bugarić
JAPANSKI DIZAJN I ŠVICARSKI NOŽ
Vanjski izgled još je jedan znak japanskog dizajna, budući da je grafika modernog izgleda inspirirana tradicionalnim dizajnom tekstila yagasuri. Također, koristi se inteligentan dizajn švicarskog vojnog noža koji urbanim profesionalcima omogućuje brz i jednostavan prijelaz s radnog načina na način opuštanja. Uistinu jedinstven dizajn kamiončića.