Regija
BABINA GREDA

Digitalizirana općinska uprava, usluge mještanima brže i dostupnije
Objavljeno 14. prosinca, 2022.
Prijavi problem, obavijesti, događanja, kontakt-centar i lokator grobnih mjesta - moduli su sadržani u aplikaciji
Općina Babina Greda postaje moderna, transparentna i digitalizirana zajednica koja promišlja o različitim pametnim rješenjima i njihovoj implementaciji u svoju svakodnevnicu kako bi život građana postao kvalitetniji i jednostavniji u skladu s izazovima današnjice. Fokus je na digitalizaciji općinske uprave i omogućavanju mještanima da obavljaju administrativne postupke iz udobnosti vlastitog doma, na obostrano zadovoljstvo, i njih i djelatnika općinske uprave.

Na temelju natječaja za neposredno sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Općini Babina Greda 80-postotno sufinanciranje projekta vrijednog 419 tisuća kuna. Riječ je o digitalizaciji općinskih usluga, uključujući i edukaciju za zaposlenike i korisnike za primjenu i korištenje digitalnog sustava javne uprave. Općina je u suradnji s tvrtkom Informatika fortuno d.o.o. iz Vinkovaca provela projekt izrade aplikacije s pripadajućim bazama podataka. Aplikacija sadrži pet modula (prijavi problem, obavijesti za građane, događanja, kontakt-centar i lokator grobnih mjesta). Zainteresirani korisnici trebaju kliknuti na link https://prijava.babinagreda.hr:3005/deeplink koji će ih odvesti na trgovinu aplikacija (iOS, android) ovisno o njihovom uređaju.

- Građani putem ove aplikacije mogu prijaviti svaki problem koji ih muči, od komunalnog, imovinskopravnog, financijskog do problema vezanih uz dugovanja, opomene i drugo – govori Tomislav Kopić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Babina Greda. I sve će objave koje budu na općinskim stranicama također biti u aplikaciji, kao i svi važni događaji u selu tijekom godine (razne manifestacije, festivali, i drugo). A mještanima je vrlo bitno to što su dobili mogućnost digitalnog pretraživanja grobnih mjesta. Mogu sve pronaći po imenu i prezimenu, vidjeti tko je kada pokopan, koji je broj grobnog mjesta, a to je, napominje Kopić, postajao sve veći problem. Ljudi su se javljali, ne znaju pronaći grobno mjesto, neki bi radili spomenik, pojedini su izgubili uplatnicu za grobnu naknadu, i gotovo svakodnevno pristizali su upiti vezani za groblje. "To nam je bio jedan od gorućih problema i na ovaj smo ga način odlučili riješiti. Registar umrlih dostupan je preko aplikacije i svi ga sada mogu pretraživati", govori.

I djelatnicima općinske uprave ovo znatno olakšava posao koji su inače svako malo morali prekidati i pružati usluge mještanima koji su dolazili u Općinu, a sve to sada mogu odraditi preko aplikacije.

Marija Lešić Omerović
DIGITALIZIRAT ĆE I OPĆINSKU ARHIVU
Općina Babina Greda također će, uz sufinanciranje Fonda, skenirati svu arhivu, više od 30.000 dokumenata prikupljenih u posljednjih 20-ak godina. Više neće morati tražiti po papirima kada dolazi revizija ili tražiti dokumente za neku drugu potrebu. Sve će ih imati u bazi podataka, skenirane i učitane, u digitalnom obliku, što će svima znatno olakšati posao. “Na skeniranju će se sigurno raditi tri do četiri mjeseca, velik je to posao, ali kad se jednom napravi, zauvijek ostaje”, zaključuje pročelnik Tomislav Kopić.

Tomislav Kopić

pročelnik Općine

Građani preko ove aplikacije mogu prijaviti svaki problem i u svako doba dana mogu vidjeti u kojoj je fazi njihov predmet, je li zaprimljen, je li u postupku rješavanja ili je riješen.

Možda ste propustili...

JAVNOSTI PREDSTAVLJENO ZDANJE BELOMANASTIRSKOG STADIONA

Dan otvorenih vrata novog Gradskog stadiona

ZAJEDNIČKA AKCIJA JAGLACA, OPĆINE I TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA VRATA PAPUKA

Uredili okoliš vrtića uoči povratka mališana

FINALE MAT LIGE

Drugi u MAT ligi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

DANI PODUNAVSKIH HRVATA I BEĆARAC U BARANJI

Zvonko Bogdan, dobra vina i tisto

3

U PETAK PROMOCIJA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Županja - kolijevka nogometa uvodi Hrvatsku u Euro 2024.